STAznanost

Matematik Marušič bo še štiri leta na čelu primorske univerze

pripravil Mitja Volćanšek

Koper, 5. novembra - Novi stari rektor Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič je mednarodno priznan matematik. V svojem prvem mandatu je z mrtve točke premaknil gradnjo kampusa Livade, njegov mandat pa so zaznamovali tudi spori z nekaterimi zaposlenimi, ki so epilog dobili na sodišču.

Marušič se je rodil leta 1953 v Kopru, na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani pa je uspešno zaključil študij tehniške matematike. Leta 1977 je bil zaradi izrednih študijskih dosežkov kot eden prvih slovenskih študentov sprejet na podiplomski študij v tujini. Pod mentorstvom profesorja Crispina Nash-Williamsa je bil na Univerzi v Readingu v Angliji leta 1981 promoviran v doktorja znanosti, nato pa tam ostal tudi na podoktorskem izobraževanju, piše na spletni strani UP.

Leta 1984 je odšel v ZDA, kjer je eno leto poučeval na Univerzi v Minnesoti, nato pa tri leta na Univerzi v Kaliforniji.

Po povratku v Slovenijo se je zaposlil na Univerzi v Ljubljani, kjer je bil med letoma 1989 in 1991 prorektor za študentske zadeve. Že leta 1990 je sprožil pobudo za ustanovitev Univerze na Primorskem v Kopru. Bil je tudi eden od ustanoviteljev in dekan najmlajše ter ene najhitreje rastočih članic univerze - fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Vzgojil je skupino vrhunskih raziskovalcev in UP postavil na zemljevid kot enega izmed vodilnih svetovnih raziskovalnih središč algebrajske teorije grafov.

V svojem programu dela za mandat 2015-2019 je Marušič izpostavil finančno in strukturno učvrstitev univerze, znanstveno-raziskovalni preboj in večje mednarodne sodelovanje.

V prvem mandatu je Marušič uspel že v precejšnji meri povečati internacionalizacijo univerze, saj so v štirih letih podvojili število tujih študentov, prav tako je z izgradnjo prvega stolpiča premaknil z mrtve točke podedovan projekt kampusa v Livadah.

Po drugi strani se je z zaposlenimi spustil tudi v dolgotrajne sodne spore, med drugim z bivšo dekanjo Fakultete za humanistične študije Vesno Mikolič in bivšim direktorjem Znanstveno raziskovalnega središča Darkom Darovcem. Marušič je sicer spomnil, da je univerza pod njegovim mandatom prevzela tudi starejše postopke, denimo prav v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi pri razpisih okoli kampusa Livade.

Prav tako so na Marušiča leteli očitki o pomanjkanju dialoga z vsemi članicami univerze. Kopja so se med drugim lomila glede razkoraka v sredstvih, namenjenih za naravoslovne in za humanistične študijske programe. Prav sanacija odnosov med obema "dušama" univerze pa bo nedvomno ena glavnih nalog, ki čaka novega starega rektorja v naslednjih štirih letih.