STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Anderluh novi direktor Kemijskega inštituta

Ljubljana, 5. novembra - Vlada je na današnji seji podala soglasje k imenovanju Gregorja Anderluha za direktorja Kemijskega inštituta. Imenovan je za mandatno dobo petih let, za obdobje od danes do 4. novembra 2020, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Prejšnji direktor inštituta Janko Jamnik je decembra lani umrl za posledicami strelnih ran, ki jih je dobil po napadu na parkirišču v bližini gostinskega lokala na ljubljanskem Viču. Jamnikovega umora je osumljen nekdanji sodelavec inštituta Milko Novič, ki pa je na predobravnavnem naroku krivdo zanikal. Kot v. d. direktorja je nato inštitut vodil Janez Levec.

Anderluha je vladi v imenovanje predlagal upravni odbor Kemijskega inštituta. Formalni postopek izvolitve direktorja namreč zahteva potrditev izbranega kandidata s strani vlade.

Profesor doktor Gregor Anderluh je s področja biologije, molekularno-biološka smer, na Univerzi v Ljubljani diplomiral leta 1994 in doktoriral leta 1998, ravno tako s področja biologije. Od samega začetka poklicne poti je bil zaposlen na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 2010 je na tej fakulteti opravljal funkcijo prodekana.

Leta 2011 je postal redni profesor na biotehniški fakulteti, pred nastopom funkcije direktorja Kemijskega inštituta je bil vodja Laboratorija za molekularno in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu.

Anderluh na področju biotehnologije močno sodeluje tudi s področjem gospodarstva, tako v Sloveniji kot zunaj meja. Je avtor 123 znanstvenih člankov, 10 poglavij v knjigah, ima dve patentni prijavi in je avtor treh patentov.

Leta 2005 mu je Republika Slovenija podelila Zoisovo priznanje za pomembne raziskovalne dosežke v biokemiji in molekularni biologiji. Leta 2010 so mu podelili Zeievo nagrado Nacionalnega inštituta za biologijo za raziskovalne dosežke, leta 2013 pa je prejel Preglovo nagrado Kemijskega inštituta za vrhunske dosežke.