STAznanost

Primorsko Znanstvenoraziskovalno središče bo iskalo nov poslovni model

Koper, 6. novembra - Znanstvenoraziskovalno središče (ZRS) na Univerzi na Primorskem pod vodstvom Dragana Marušiča ne vidi prihodnosti, zato bo iskalo poti za preoblikovanje, je danes sklenil znanstveni svet ustanove. To po besedah direktorja ZRS Rada Pišota pomeni izstop iz univerze, preoblikovanje ZRC kot pridružene članice ali kakšna druga oblika.

Pišot, sicer tudi poraženec rektorskih volitev, je na današnji novinarski konferenci najprej opozoril na številne nepravilnosti na univerzi, od poseganja v statut, podajanja izrednih odpovedi posameznikom, ki niso pogodu delodajalcu, spornih zaposlitvah, do nepravilnostih pri financiranju.

"Rezultat volitev pove ne glede na to, da pušča dvom v legitimnost, da se je 320 članov te akademske skupnosti in preko 100 elektorjev, ki so predstavljali 6000 študentov, zavestno in odgovorno odločilo in potrdilo legitimnost tega stanja," je poudaril.

Kot je pojasnil, se je znanstveni svet razprave o prihodnosti raziskovalnega središča lotil tik po rektorskih volitvah. Ugotovil je, da je bil v preteklih letih ZRS tarča odločitev, ki onemogočajo njegovo delovanje. Omenil je, da so številni zaposleni na ZRS zdaj ostali brez avtorskih pogodb z izrednimi odpovedmi. Univerzo so zaprosili za odgovore, a jih še niso dobili, je dejal.

ZRS rabi nov poslovni model, zato bodo iskali novo pot, ki pa ne bo lahka, je navedel Pišot. O predlogu za izločitev ZRS iz univerze mora najprej glasovati senat univerze, nato pa je na vrsti sprememba zakonodaje.