STAznanost

Makovec Brenčičeva z obiskom v Cernu naredila korak v smeri članstva Slovenije v organizaciji

Ženeva, 12. novembra - Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je danes obiskala Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi, pod okriljem katere dognanja o vesolju in njegovem nastanku iščejo tudi z velikim hadronskim trkalnikom. Z ministrstva so sporočili, da je obisk korak v smeri članstva Slovenije v organizaciji.

Ministrica si je Cern in omenjeni svetovno znani pospeševalnik delcev ogledala na povabilo generalnega direktorja organizacije Rolfa-Dieterja Heuerja.

Obisk ministrice je po navedbah ministrstva prvi korak po nekajletnem premoru v smeri ureditve razmer pri pogajanjih o pristopu Slovenije k Cernu. Namenjen je bil ponovnim pogovorom o kratkoročnih in dolgoročnih koristih in pozitivnih učinkih članstva države na znanstvenem, gospodarskem in izobraževalnem področju, kar bo podlaga za nadaljevanje procesa in vseh potrebnih postopkov za pridobitev statusa Slovenije kot kandidatke za članstvo.

Cern sicer predstavlja osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev in sodi med najbolj elitne znanstvene institucije na svetu, saj uporaba njegovih zmogljivosti pogosto povzroči razvoj novih tehnologij.

V tej organizaciji je zaposlena tudi vrsta Nobelovih nagrajencev. Najnovejša in svetovno najbolj znana nadgradnja Cerna je omenjeni več milijard evrov vredni veliki hadronski trkalnik, ki so ga prvič zagnali septembra 2008. V Cernu sodeluje tudi nekaj Slovencev, članstvo pa bi pomenilo tudi priložnost za slovenska visokotehnološka podjetja.

Pristopanje Slovenije v članstvo Cerna poteka že od leta 2009. Tedaj je vlada sprejela sklep o včlanitvi, po tistem pa so zadeve zastale. Pogoj za polnopravno članstvo je sporazuma o pridruženem članstvu, razlog za zastoj v procesu pa naj bi bilo v luči zniževanja sredstev za znanost, kot je pred časom pisal časnik Dnevnik, predvsem vprašanje letne članarine.