STAznanost

Nagrada letošnjega foruma inovacij bo inovativna rešitev za gojenje rastlin

Ljubljana, 13. novembra - Zmagovalec letošnjega jubilejnega Slovenskega foruma inovacij bo domov odšel z nagrado, ki bo živela svoje življenje tudi po zaključenem dogodku. Za nagrado je bila namreč na pozivu mladim oblikovalcem na Ajdovskem izbrana inovativna tehnološka rešitev Naturebond za gojenje rastlin v zaprtih sistemih. Vlažni terarij hkrati simbolizira Slovenijo kot gospodarstvu, podjetništvu in inovacijam prijazno in zaščitniško državo, so sporočili organizatorji dogodka.

Nagrada za najboljše inovacije je narejena iz tipičnih slovenskih materialov, med katerimi prevladuje lipov les, saj je lipa med najstarejšimi in najlepšimi simboli Slovenije. Vztrajnost slovenskih podjetnikov predstavlja v podstavku iz lesa vgnezdena rastlina netresk, stekleni pokrov pa je odraz bogate steklarske industrije in tradicije, ki je prisotna na naših tleh, obenem pa ščiti rastlino in ustvarja posebno mikroklimo, so pojasnili organizatorji dogodka.

Zaradi inovativne tehnologije Naturebond rastlina dlje časa ne potrebuje oskrbe, prav tako pa nima potrebe po sončni svetlobi. Zaradi posebne tehnike je rastlina v sistemu popolnoma čista in sterilna in ne potrebuje nege in zalivanja, saj raste v mikroklimi, ki ji nudi vse pogoje za obstojnost skozi daljši čas.

Avtorici nagrade sta Tea Goljevšček in Hana Karim iz studia Tea and Hana Also Love Design, inovativno tehnološko rešitev Naturebond je prispevala skupina inovatorjev, za izvedbo nagrade pa sta poskrbela Steklarna Hrastnik in Mizarstvo Aljoša Ličen iz Vipave.

Nagrada po besedah organizatorjev predstavlja povezovanje prej nepovezanih členov: mladih oblikovalk, novopečenih tehnoloških inovatorjev in uveljavljenih izvajalcev ter kot taka sama pooseblja pot razvoja novega izdelka ter srečevanja različnih strokovnjakov, ki dopolnjujejo celostno zgodbo.

Mednarodni forum inovacij bo potekal 17. in 18. novembra v Športnem centru Hit v Šempetru pri Gorici, na njem pa se bo predstavilo 45 najboljših inovacij, in sicer 33 inovativnih proizvodov in 12 inovativnih storitev. V okviru foruma bodo podelili priznanja po posameznih kategorijah, prvič tudi priznanje za inovacijo z družbenim učinkom.