STAznanost

UKC Ljubljana se ponaša s 45-letno tradicijo dializ in transplantacij

Ljubljana, 19. novembra - V UKC Ljubljana so ob 45. obletnici začetka kronične dialize in transplantacije v Sloveniji organizirali simpozij, na katerem bodo predstavili dosežke slovenske dialize in transplantacije. Simpozij se začenja danes, sklenili pa ga bodo v soboto. Dogodka se udeležujejo tudi vrhunski mednarodni strokovnjaki.

Udeleženci simpozija se ne bodo imeli priložnost le učiti od vrhunskih mednarodnih strokovnjakov, ampak bodo imeli tudi priložnost, da predstavijo lastne uspehe slovenskim nefrologom in sestram ter kolegom iz drugih držav.

Simpozij bodo zaključili v soboto z enodnevnim tečajem ultrazvoka in Dopplerja v dializi in transplantaciji. Vse večjo uporabo ultrazvoka pri ledvičnih bolnikih v največji meri razvijajo nefrologi. Nove pristope uporabljajo tako pri kliničnem kot pri raziskovalnem delu.

Rezultati zdravljenja z dializo in presaditvijo ledvice so sicer pri nas primerljivi z najbolj razvitimi državami, navaja organizator simpozija, to je klinični oddelek za nefrologijo interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Oddelek je z 200 zaposlenimi eden največjih kliničnih oddelkov v UKC Ljubljana. Od 20 zaposlenih specialistov je 13 fakultetnih učiteljev.

Slabo polovico vseh slovenskih bolnikov v programu nadomestnega zdravljenja neposredno zdravijo v UKC Ljubljana, bolnike iz preostalih 18 dializnih centrov pa zdravijo v UKC v primeru hujših zapletov.

Bolniki sicer pristanejo na dializi, ko jim odpovedo ledvice. Druga možnost zdravljenja je presaditev organa. Če bolnika ne bi zdravili, bi se zastrupil in umrl.

Dobro dokumentirani in kakovostni rezultati zdravljenja so ključni, da so slovenski model dialize in transplantacije v Evropskem parlamentu predstavili kot model za vzor, navaja predstojnica oddelka Jadranka Buturović Ponikvar.