STAznanost

Murska Sobota gosti že 19. festival IZUM

Ljubljana, 25. novembra - V Murski Soboti se bo v teh dneh odvijal tradicionalni festival inovativnosti, znanosti in ustvarjalnosti mladih IZUM 2015. V okviru festivala, poznanega tudi pod imenom Mladi za napredek Pomurja, bo v petek in soboto potekala še znanstvena konferenca združenja Pomurske akademsko znanstvene unije (Pazu).

Murska Sobota. Tradicionalni festival Inovativnost, znanost in ustvarjalnost mladih - IZUM. Foto: STA Arhiv STA

Murska Sobota.
Tradicionalni festival Inovativnost, znanost in ustvarjalnost mladih - IZUM.
Foto: STA
Arhiv STA

Festival, ki bo potekal do četrtka v centru Maximus v Murski Soboti, se je v torek pričel z astronomskim opazovanjem in predavanjem Vladimirja Grubelnika z naslovom Vesolje nekoč in danes, danes pa se nadaljuje z odprtjem razstave ustvarjalnosti in ustvarjalnimi delavnicami. Dan bodo zaključile predstavitve pomurskih srednjih šol ter predstavitev potreb pomurskega gospodarstva.

Namen festivala, ki ga pripravlja Regionalni center Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) s sedežem v Murski Soboti, je mladim na zanimiv način prikazati ustvarjalnost, znanost ter gospodarstvo.

V četrtek bodo na sporedu delavnica in predavanje Poskusni potop, delavnica za mlade iz logike ter predstavitev slovenskega filma Utrip ljubezni, popoldan pa bo slavnostna akademija, na kateri bodo podelili priznanja in plakete.

Na slavnostni akademiji bodo podelili srebrna priznanja iz logike, ki so jih učenci in dijaki dosegli v tem šolskem letu ter plakete z nazivom raziskovalna šola. Z nazivom raziskovalna šola želijo spodbuditi pomurske dijake in učence k širitvi in krepitvi znanstveno-raziskovalnega dela, kreativnosti in ustvarjalne dejavnosti ter aktivni in uspešni udeležbi na srečanjih, raziskovalnih taborih in tekmovanjih iz znanj ter k organizaciji tovrstnih aktivnosti.

Festival, ki obsega različne brezplačne dogodke, je namenjen vsem starostnim skupinam. Po besedah organizatorjev festival predvsem mladim nudi prostor, v katerem lahko predstavijo svoje ustvarjalne in raziskovalne potenciale ter dosežke, poleg tega pa njim, njihovim mentorjem, staršem in drugim obiskovalcem omogoča druženje, ustvarjanje, izmenjavo idej in ustvarjanje priložnosti za nadaljnja sodelovanja.