STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Antropologinja, ki se v Intelu ukvarja s prihodnostjo

Ljubljana, 26. novembra - Največja svetovna tehnološka podjetja zaposlujejo tudi strokovnjake s področij, ki na prvi pogled niso neposredno povezana s tehnologijo. V takšni vlogi deluje tudi avstralska antropologinja Genevieve Bell, ki se s svojo ekipo v ameriškem tehnološkem velikanu Intel ukvarja s tem, kako bodo ljudje v prihodnosti uporabljali tehnologijo.

Ljubljana, ABC pospeševalnik. Predavanje avstralske antropologinje Genevieve Bell iz Intela. Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, ABC pospeševalnik.
Predavanje avstralske antropologinje Genevieve Bell iz Intela.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Hiter tehnološki razvoj namreč prinaša vse bolj kompleksne sisteme, ki pomembno vplivajo na vse vidike vsakdanjega življenja. Zato je vedno večjega pomena, da ti sistemi, ki bodo poganjali od avtonomnih pametnih avtomobilov do pametnih mest, delujejo zanesljivo v vseh mogočih okoliščinah.

V tej točki pridejo na vrsto strokovnjaki, ki se ukvarjajo s predvidevanjem različnih scenarijev in izzivov, s katerimi se bodo v prihodnosti soočali tovrstni sistemi ter uporabniki teh sistemov. Bellova se kot antropologinja v Intelu ukvarja prav s tem.

Genevieve Bell se v Sloveniji mudi kot ena od predavateljic na mednarodnem simpoziju z naslovom Zakaj svet potrebuje antropologe?, ki bo v petek potekal v Ljubljani. Bellova pa je o svojem delu že danes spregovorila na srečanju s tehnološkimi novinarji.

Tehnologije po njenih pojasnilih prinašajo veliko priložnosti, obenem pa tudi izzivov. Prihodnost bo po njeni oceni v znamenju med drugim zbiranja in uporabe velikih podatkov, vse bolj razširjenih pametnih naprav in storitev, različnih vrst robotov, množične personalizacije rešitev in vizualnih tehnologij, kot je denimo obogatena resničnost.

Ker bodo ti sistemi imeli velik vpliv na uporabnike, je treba še pri njihovi zasnovi in razvoju algoritmov, ki jih poganjajo, predvideti različne okoliščine, s katerimi se bodo soočili, ter tako vnaprej poskrbeti za vidike, kot so zanesljivost delovanja, varnost, zasebnost, regulacija.

Predvideti je denimo tako to, kako se bo morebiti uporabnik odzval na to, da mu bo bankomat voščil rojstni dan, če ga bo uporabil prav na svoj rojstni dan, do na primer tega, na kakšen način in kako dolgo se bodo shranjevali številni podatki, kdo bo imel do njih dostop itn.