STAznanost

Letošnji teden ljubljanske univerze tudi v znamenju begunske problematike

Ljubljana, 29. novembra - S predstavitvijo najboljših raziskovalnih dosežkov ljubljanske univerze v letu 2015 se bo v ponedeljek začel tradicionalni teden univerze. Do petka se bodo zvrstili številni dogodki, osrednji pa bo torkova slavnostna seja senata univerze s podelitvijo častnih doktoratov. Teden bo tudi v znamenju begunske problematike.

Svoj tradicionalni teden bo ljubljanska univerza odprla v ponedeljek z dogodkom, na katerem bo predstavila najboljše raziskovalne dosežke univerze v tem letu. Sledila bo okrogla miza z naslovom Zakaj vlagati v raziskave? Poleg tega bodo odprli tudi muzejsko sobo in stalno razstavo Univerza v Ljubljani - od prvih korakov do moderne univerze.

V torek se bo program tedna nadaljeval s slavnostno sejo senata, na kateri bodo podelili najvišja priznanja - častne doktorate, plakete in svečane listine mladim visokošolskim učiteljem.

Sreda bo namenjena podelitvi Prešernovih nagrad študentom ter svečanih listin za najboljše študijske dosežke.

Slavnostni teden se bo zaključil s četrtkovo podelitvijo priznanj študentom za dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti ter nazivov zaslužna profesorica/zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.

Vzporedno z osrednjimi dogodki se bodo na posameznih članicah oz. fakultetah in akademijah zvrstili še številni drugi dogodki in prireditve, med drugim v organizaciji fakultete za družbene vede tudi okrogle mize o begunski problematiki in predavanje o vlogi ter odgovornosti izraelskih medijev pri ohranjanju okupacije, o čemer bo spregovoril izraelski novinar Gideon Levy.

Čez celoten teden pa bo v knjižnici fakultete za upravo potekala "amnestija". Če imajo uporabniki doma gradivo, ki mu je potekel rok izposoje, ga lahko v tem tednu vrnejo, ne da bi plačali zamudnino oz. stroške opominov.

Ljubljanska univerza, ki vključuje 23 fakultet in tri umetniške akademije, sicer letos praznuje 96. obletnico ustanovitve. Je največja in najstarejša ter po mednarodno uveljavljenih lestvicah kakovosti tudi najvišje uvrščena slovenska univerza, saj sodi med 500 najboljših univerz sveta. Njen letni proračun znaša okoli tristo milijonov evrov, zaposluje 5481 delavcev, na univerzi pa študira 42.922 študentov.