STAznanost

Mariborski Izum kmalu z novimi prostori

Maribor, 6. decembra - Mariborski Institut informacijskih znanosti (Izum) bo kmalu dobil nove prostore. Sredi decembra bodo namreč končana gradbena dela na prizidku, ki ga gradijo z evropskimi sredstvi. Uradno odprtje bo po besedah direktorja Davorja Šoštariča predvidoma v drugi polovici januarja.

S projektom dozidave in energetske sanacije objekta v središču Maribora so začeli lani spomladi. Skoraj 9,5 milijona evrov vredno investicijo bodo izpeljali z dobršnim delom evropskega denarja, saj je Evropski sklad za regionalni razvoj projektu namenil 7,2 milijona evrov.

Kot je za STA povedal direktor Šoštarič, je projekt zdaj v zaključni fazi. Trenutno poteka montaža pohištva ter informacijske in komunikacijske opreme.

Na Izumu, ki ima okoli 110 zaposlenih, se v prvi vrsti veselijo, da bodo po novem lahko delali v delovnih prostorih, ki bodo zagotavljali ustrezne standarde varnosti pri delu ter omogočali nemoteno opravljanje raziskovalne in izobraževalne dejavnosti. "Pridobivamo dodatne pisarne, sejne sobe, predavalnice in laboratorije, ki bodo namenjeni tako zaposlenim kot tudi gostom, ki obiskujejo Izum v okviru izobraževalnih aktivnosti," je pojasnil Šoštarič.

Med novostmi bo nov računalniški center. "Poleg ustreznejše in varnejše lokacije za vitalno računalniško in komunikacijsko infrastrukturo Izuma bodo zagotovljene zmogljivosti tudi za potrebe recipročnega varnostnega arhiviranja podatkov," je povedal direktor.

Hkrati z gradnjo prizidka je potekala tudi energetska sanacija obstoječega objekta, kjer pričakujejo znatne prihranke energije. Pridobili pa bodo tudi večje število parkirnih mest v podzemnih etažah.

Izum je nastal iz Računalniškega centra Univerze v Mariboru (RCUM), a se je leta 1992 odcepil in postal samostojni javni zavod. V javnosti je znan predvsem po razvoju knjižničnega sistema Cobiss, ki ga je razširil tudi v države Jugovzhodne Evrope. Zaradi tega je leta 2012 pridobil status Unescovega regionalnega centra za knjižnične informacijske sisteme in informacijske sisteme o raziskovalni dejavnosti.