STAznanost

V Radljah ob Dravi o socialnem podjetništvu na podeželju

Radlje ob Dravi, 3. decembra - Možnosti za socialno podjetništvo na podeželju je veliko, je na današnjem posvetu v Radljah ob Dravi dejal soustanovitelj Zavoda Grunt Peter Svetina, ki ob tem poudarja, da socialni podjetniki ne smejo vnaprej pričakovati, da bodo za dejavnost dobili denar. So pa udeleženci govorili tudi o možnih virih financiranja in o podpori lokalne skupnosti.

Podeželje ima ogromen potencial, je prepričan Svetina, ki pravi, da sta pomembna ideja in pogum, ne pa vnaprejšnje pričakovanje, da bo nekdo za socialno podjetništvo prejel sredstva na nekem razpisu. Ob tem poudarja, da na podeželju niso razvite zgolj kmetijske dejavnosti, ampak tudi druge, denimo povezane z ohranjanjem okolja, opravljanjem socialno-varstvenih storitev in zaposlovanjem ranljivih skupin.

Zavod za socialno podjetništvo Grunt, ki deluje na območju Komende in okolice, je Svetina, po izobrazbi specialni pedagog, ustanovil skupaj s kmetom na kmetiji Zadrgal. Na kmetiji sta zaposlila sedem oseb, od tega ima pet oseb med 30 in 70 odstotki delovnih zmožnosti, prihajajo pa s podeželja in so navajeni kmečkih opravil, ki jih v okviru zavoda tudi opravljajo. Zavod sta sicer ustanovila brez da bi prej pridobila sredstva na kakšnem razpisu, se jih pa, kot je dejal Svetina, ne bi branila.

Viri za financiranje socialnega podjetništva namreč obstajajo, država objavlja razpise, vendar Svetina opozarja, da morajo biti ideje zrele do te mere, da podjetja obstanejo na trgu tudi brez teh dodatnih možnih virov.

Direktorica socialne trgovine Sotra Iva Poropat pa je izpostavila, da organizacije, ki se ukvarjajo s socialnim podjetništvom, velikokrat nimajo finančnih zalog in da dejavnosti, ki jih pokrivajo, niso zelo dobičkonosne. Zato se pri sofinanciranju iz razpisov soočajo s težavami predvsem zato, ker takšno sofinanciranje prihaja z zamikom in je časovno omejeno denimo na dve leti, kar je po njenem premalo, da socialno podjetje samo zaživi.

Socialna podjetja bodo lahko med drugim kandidirala za sredstva na nekaterih ukrepih iz programa razvoja podeželja za finančno obdobje 2014-2020. Kot je pojasnil Nenad Kobal z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, bodo lahko kandidirala za sredstva za ustanavljanje skupin ali organizacij proizvajalcev, za naložbe v dejavnosti, za sredstva ukrepa Leader ter tudi za naložbe v nekmetijske dejavnosti.

V podporo socialnemu podjetništvu na podeželju so lahko tudi lokalne skupnosti, a so možnosti omejene, je menil direktor občinske uprave Občine Slovenske Konjice Alojz Pačnik. Med drugim lahko občina organizaciji s področja socialnega podjetništva odda prostore ali določene površine v najem pod ugodnimi pogoji, je dejal Pačnik. Pomaga pa lahko tudi tako, da interesentom nudi čim več razpoložljivih informacij, pa je dodala predstavnica Občine Šentilj Slavica Klemenčič, ki je prepričana, da lahko lokalna skupnost na tem področju stori zelo veliko.

Današnji posvet o socialnem podjetništvu na podeželju je v Radljah ob Dravi pripravilo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent.