STAznanost

Na FDV proslavljajo 40 let študija obramboslovja v Sloveniji

Ljubljana, 10. decembra - Na Fakulteti za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani danes slavnostno obeležujejo 40-letnico študija obramboslovja v Sloveniji. V tem času se je po besedah predstojnika obramboslovne katedre na FDV Iztoka Prezlja izkazalo, da obramboslovje vpliva na javno mnenje, kar kaže tudi aktualna begunska kriza.

Slavnostna prireditev ob obletnici, ki se je bodo udeležili številni znani obramboslovci, bo potekala ob 17. uri v veliki dvorani FDV. Dogodek bo hkrati predstavljal priložnost za pridobitev komentarjev o aktualnih in preteklih dogodkih.

Letos mineva tudi 30 let od začetka institucionaliziranega raziskovanja na področju obramboslovja. V tem času je področje napredovalo v znanost in stroko, ki široko obravnava problematiko tako nacionalne kot mednarodne varnosti in obrambe.

Prezelj je za STA povedal, da obramboslovje vpliva na javno mnenje, kar je razvidno tudi iz aktualne begunske krize, ki jo je komentiralo veliko obramboslovcev, s čimer so oblikovali zaznave varnostnih problemov v Sloveniji: "In zelo sem vesel, da obramboslovci ne prispevamo k radikalizaciji slovenskega javnega prostora, ampak vedno skušamo podati nek zmeren pogled na varnostne razmere."

Kot pišejo na obramboslovni katedri FDV, je pri njih pridobilo izobrazbo mnogo strokovnjakov, ki pomembno oblikujejo sodobno varnostno prakso na vseh nivojih in v različnih segmentih. Po Prezljevih besedah je mednarodno varnostno okolje danes bolj kompleksno kot v preteklosti, kar zahteva ustvarjanje in podajanje znanj, ki omogočajo reševanje kompleksnih problemov. Na fakulteti se tega lotevajo s podajanjem zelo širokega spektra znanj in kompetenc študentom.

Slavnostni govornik prireditve bo profesor FDV Anton Bebler. Poleg njega naj bi zbrane nagovorili tudi rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik, prodekanja FDV Monika Kalin Golob, predstojnik obramboslovne katedre FDV Prezelj in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak. Program bodo popestrile glasbene točke.