STAznanost

Na Fakulteti za računalništvo nova polnilnica za električna vozila

Ljubljana, 10. decembra - Na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani so v sodelovanju z družbo Schneider Electric odprli novo polnilnico za električna vozila. EVlink polnilnice so enostavne za postavitev in uporabo, skladne z vsemi vrstami električnih vozil in omogočajo tudi do desetkrat hitrejše polnjenje kot preko običajne gospodinjske vtičnice.

"S Fakulteto za računalništvo in informatiko sodelujemo na primerih konkretnih rešitev na področjih energetske učinkovitosti, prihrankov električne energije in e-mobilnosti. Na ta način želimo sodelovati pri modernizaciji javnega in zasebnega prevoza ter istočasno prispevati k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida," je ob tem povedal direktor Schneider Electric Slovenija Srečko Bezjak.

Dekan fakultete Nikolaj Zimic pa je izpostavil po njegovem mnenju ključno vlogo fakultete, da z raziskovalnim delom išče in razvija nove možnosti ter jih ažurno prenaša tako v gospodarstvo kot v pedagoški proces. Dekan je prepričan, da le visoko izobraženi diplomanti lahko vrhunska računalniška in informacijska znanja uspešno prenašajo v industrijo in vodijo nadaljnji razvoj zelenih tehnologij.

V Sloveniji je trenutno več kot 1800 električnih vozil in 200 javnih polnilnic, okoli 50 odstotkov voznikov osebnih vozil pa dnevno potuje manj kot 50 kilometrov, kar pomeni, da ima e-mobilnost v Sloveniji velik potencial, so še sporočili iz družbe.