STAznanost

Senat Univerze na Primorskem sprejel sklep o izločitvi ZRS z univerze

Koper, 10. decembra - Senat Univerze na Primorskem je danes s potrebno dvotretjinsko večino sprejel sklep, s katerim je Znanstvenoraziskovalnemu središču (ZRS) prenehalo članstvo v univerzi. Predlog za prenehanje članstva je podal ZRS sam.

Kot navajajo na Univerzi na Primorskem (UP), sklep o prenehanju članstva "velja pod odložnim pogojem, ko ga potrdi Upravni odbor univerze, ki odloča tudi o gospodarskih vidikih in pogojih prenehanja članstva".

Senat univerze je ZRS tudi naložil pripravo predloga izstopa, ki bo upošteval statut UP ter njegove konkurenčne interese, ZRS pa ga mora posredovati do 15. marca 2016.

Vodstvo ZRS je že novembra na novinarski konferenci povedalo, da v okviru Univerze na Primorskem, ki jo vodi Dragan Marušič, ne vidi prihodnosti, zato da bo iskalo poti za preoblikovanje.

Po besedah direktorja ZRS Rada Pišota, sicer tudi poraženca nedavnih rektorskih volitev, jih motijo domnevne nepravilnosti na univerzi, poseganje v statut, podajanje izrednih odpovedi posameznikom in nepravilnosti pri financiranju.

ZRS zato po njegovih takratnih besedah potrebuje nov poslovni model. O predlogu za izločitev ZRS iz univerze mora najprej glasovati senat univerze, nato pa je na vrsti sprememba zakonodaje.