STAznanost

Mariborski Izum zaključuje projekt dograditve in energetske obnove

Maribor, 14. decembra - Mariborski Institut informacijskih znanosti Izum konec leta zaključuje dobro leto in pol trajajoč projekt dozidave in energetske sanacije svojega objekta. Vrednost celotnega projekta je 9,5 milijona evrov, od tega je Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 7,2 milijona evrov.

Obnova zgradbe pomeni pomemben mejnik za delovanje instituta v zasledovanju kakovostnega in učinkovitega razvoja integriranih knjižničnih informacijskih sistemov in sistemov za spremljanje raziskovalne dejavnosti. S pridobitvijo novih prostorov za opravljanje svoje dejavnosti in nadaljnje raziskovanje na 2100 kvadratnih metrov površin pa naložba pomeni tudi boljše pogoje za zaposlene in več možnosti za nove zaposlitve v prihodnosti.

Izum je sicer mednarodno priznan nosilec razvoja integriranih knjižničnih informacijskih sistemov in informacijskih sistemov za spremljanje raziskovalne dejavnosti ter velja za enega redkih javnih informacijskih sistemov, ki ga Slovenija "izvaža" v tujino. Med drugim zagotavlja stalno podporo za več kot 700 knjižnic, skoraj 3000 knjižničarjev in več kot 700.000 končnih uporabnikov sistema.

Projekt po besedah direktorja instituta Davorja Šoštariča pomeni predvsem izboljšanje delovnih pogojev za 110 zaposlenih, ob tem pa bo omogočil vzpostavitev novega računalniškega centra z modernim podatkovnim računalniškim sistemom.

"Projekt ne pomeni zgolj pomembnega mejnika v delovanju Izuma, ki je pravzaprav nastal iz računalniškega centra Univerze v Mariboru in se je v obdobju 1980 do 1990 razvil iz klasične organizacije tega tipa v sodoben informacijski infrastrukturni center. S tem projektom v institutu danes segamo še korak dlje. Gre na eni strani za pomembno investicijo za vse naše uporabnike ter na drugi investicijo, ki nam bo omogočila nadaljnji razvoj in razpredanje naše mreže tudi v druge države," je dejal Šoštarič.