STAznanost

Slovenski šport s prvim doktorjem znanosti s Harvarda

Ljubljana, 22. aprila - Nekdanji plavalec ljubljanske Ilirije in olimpijec Jernej Godec je pred dnevi uspešno zagovarjal doktorat iz mikrobiologije, smer imunologija, na sloviti univerzi Harvard v Bostonu. Redni študij je z odliko končal v Kaliforniji na univerzi Berkeley.

Tik pred novim letom se je Godec v Ljubljani v družbi reprezentančnih in klubskih kolegov uradno poslovil tudi od plavanja, zadnjič pa je za reprezentanco nastopil leta 2009. "Vedno mi bodo ostala v spominu tekmovanja za reprezentanco, nepozabne so bile olimpijske igre v Atenah in Pekingu, pa tudi nastopi na evropskih in svetovnih prvenstvih, a veliko je nepozabnih trenutkov tudi doma na Iliriji, ko smo kot otroci hodili po tekmah in pripravah. Na plavanje bom ohranil veliko lepih spominov. Rekreativno seveda še plavam, spremljam izide prijateljev in slovenskih reprezentantov in to bo vedno ostalo del mene," pravi 30-letni Ljubljančan.

Godec je leta 2003 osvojil medaljo na mladinskem evropskem prvenstvu na 100 m prosto in bil izredno obetaven tudi na 200-metrski razdalji, a po srednji šoli je dal prednost študiju, ponudila se mu je priložnost v ZDA. "Šola je bila zame vedno pomembna. Tudi srednja. Imel sem srečo, da so mi na Berkeleyju omogočili vrhunsko plavalno in akademsko kariero, kar me je pripeljalo tudi na Harvard, kjer nato nisem imel več pravih pogojev za trening. A znanje je bilo vedno nekakšna osebna ambicija in rad sem delal na področju mikrobiologije na obeh univerzah."

Zato ni čudno, da so ga bolj kot plavalni premamili akademski izzivi. Doktoriral je s področja takoimenovanih T-celic. "Gre za nekakšne usmerjene celice, ki ubijajo rakave celice, sam pa se ukvarjam s tem, kako jih optimalno aktivirati, da eliminirajo okužbe oziroma raka," temo doktorata razlaga nekdanji plavalni šampion, ki pravi, da se tudi v bodoče vidi v biomedicini: "Povsem se še nisem odločil, ali bom nadaljeval na akademski ravni ali pa bolj specializirani na razvoju zdravil."

Glede na vsa akademska priznanja v ZDA ima v znanosti in farmaciji v ZDA številna odprta vrata. Zanimivo je, da se je uspešen športnik odločil za tako zahteven študij. "Zadeva je privlačna, zanimiva. Celica je učinkovit sistem, da zdraviš telo. Tukaj lahko rešiš veliko težav z relativno majhnim posegom. To me je zanimalo že v srednji šoli, usmeril pa sem se na Berkeleyju, kjer smo imeli nekaj takšnih predmetov, da sem se dokončno navdušil nad tem področjem."

Tudi v naslednjih letih Godec ostaja v ZDA. Odhaja v New York, kamor se seli z ženo, ki bo tam opravljala specializacijo kot zdravnica. Sam si je že našel delovne izzive na svojem področju. "Tam bova vsaj tri leta, potem pa bomo videli, kako naprej."