STAznanost

Metina lista z zemljevidom slovenskih znanstvenikov in znanstvenic

Ljubljana, 7. januarja - Na spletnem portalu Metina lista so vzpostavili interaktivni zemljevid sveta o slovenskih znanstvenikih in znanstvenicah, ki redno delujejo na tujih znanstveno-raziskovalnih ustanovah in inštitutih. Znanstvene kategorije, znotraj katerih posamezni znanstveniki delujejo, so označili z različnimi barvami lokacijskih bucik. S klikom nanje se izpišejo podatki in povezava do spletne strani izbranega znanstvenika.

Kot pravijo v ekipi Metine liste, seznam nikakor ni popoln, zato bodo zemljevid sproti dopolnjevali in posodabljali. Na njem se trenutno izpisujejo imena tistih znanstvenikov in znanstvenic, ki so jih doslej uspeli identificirali ali z njimi stopiti v kontakt. Na voljo je na tem mestu.

Z zbranimi in podatki ter vizualizacijo želijo olajšati vzpostavljanje kontaktov s tujimi znanstvenimi institucijami za sodelovanje pri pripravi mednarodnih konferenc, za izmenjave in gostovanja slovenskih znanstvenikov in znanstvenic, za spoznavanje načina dela na tujih institucijah ter oblikovanje močnejše in bolje organizirane mreže slovenske znanosti v svetu.

Projekt je nastal v okviru raziskovalne dejavnosti, sofinancirane s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS.

Na portalu so sicer že konec leta 2014 začeli s projektom Meta znanost z namenom boljšega razumevanja in popularizacije znanosti ter promocijo izjemnih dosežkov slovenskih znanstvenikov in znanstvenic. K projektu so jih spodbudili rezultati raziskave Znanost in Slovenci iz leta 2011, ki so razkrili zelo slabo poznavanje slovenskih znanstvenikov in znanstvenic.

Na straneh Meta znanosti med drugim redno objavljajo različne poljudno-znanstvene zgodbe, kolumne, analize in komentarje, foto-zgodbe, intervjuvajo raziskovalce in raziskovalke, ki so tik pred zaključkom doktorata, snemajo dva podcasta, priporočajo dobro poljudno-znanstveno branje ter se povezujejo s sorodnimi organizacijami, posamezniki in posameznicami.

V prihodnje želijo z vsebinami še okrepiti spletno stran Meta znanost ter vizualizacijo nadgraditi z offline dogodki, je še povedala soustanoviteljica in urednica portala Nataša Briški.