STAznanost

SZF bo drevi podelila priznanja največjim donatorjem in sponzorjem

Ljubljana, 14. januarja - Slovenska znanstvena fundacija bo drevi na slavnostni akademiji tradicionalno podelila priznanja Prometej znanosti za vzorno donatorstvo. Tokratna prejemnika sta univerzitetna profesorja Mitja Lainščak in Franc Cvelbar, so sporočili iz fundacije. Donatorji so SZF v preteklem letu namenili več kot 43.000 evrov.

Slovenska znanstvena fundacija se namreč zaveda pomena tovrstnega neodvisnega podpiranja programa, ki omogoča "več znanosti na Slovenskem". Podpore s strani donatorjev in sponzorjev po navedbah fundacije predstavljajo v zadnjih štirih letih večino vseh denarnih sredstev s katerimi SZF izvaja letne programe.

V poslovnem letu 2015 je program SZF podprlo 32 pravnih ter okoli 150 fizičnih oseb. Med pravnimi osebami je bilo kar 27 gospodarskih družb. Število fizičnih oseb je ostalo enako, število pravnih oseb pa se je povečalo za devet v primerjavi z letom 2014. Skupaj so SZF v preteklem letu namenili 43.300 evrov.

Med največjimi podporniki programa SZF v lanskem letu so bili družba BTC, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Univerza v Ljubljani, L'Oreal Slovenija in Krka. Med državljani so bili največji podporniki pokojni akademik Ivan Vidav ter akademika Mitja Zupančič in Martin Čopič.

Za častne člane Kluba prijateljev SZF bodo razglasili nekdanjo generalno sekretarko Slovenske nacionalne komisije za Unesco Zofijo Klemen Krek, univerzitetno profesorico Alenko Malej, akademika Mitjo Zupančiča in novinarja Radovana Kozmosa.