STAznanost

V Hiši eksperimentov bodo pokazali, kako tiha voda mostove dere

Ljubljana, 15. januarja - Hiša eksperimentov bo danes predstavila popolnoma nov eksperiment, ki je nastal v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Imenuje se Tiha voda mostove dere in prikazuje, kako ovira v reki vpliva na rečni tok. Eksperiment bo odprla ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Obiskovalci bodo s potiskom ročic v model reke dodali različne ovire in s pritiskom na stikalo pognali rečni tok. Videli bodo, kako voda v modelnem žlebu odnaša drobni pesek in s tem ustvarjala zanimive oblike peščenega dna, so zapisali v Hiši eksperimentov.

Ob ovirah nastajajo erozijski tolmuni, tako kot različne oblike rečnega dna in erozijski tolmuni nastajajo tudi v naravnih rekah, vendar jih zaradi kalnosti rečne vode pogosto ne vidimo. Obiskovalci bodo lahko videli pojave v dnu rečne struge in spoznali delovanje vodnega toka.

Seznanili se bodo s tem, da dno reke prerastejo alge, če je ta umazana. Pa da se rečni pesek in prod ob poplavah premeščata po rečnem dnu, se medsebojno brusita, tako da reka deluje kot čistilna naprava.

Ob dežju ali taljenju snega je podvodno dogajanje še zanimivejše. Takrat reke narastejo, rečna voda s svojo energijo odnaša pesek in prod. S tem oblikuje sipine in prodišča, ob ovirah v vodnem toku, kot so recimo mostni oporniki ali vodne zgradbe, pa se voda vrtinči in oblikuje globoke erozijske tolmune.

Če je ovira, na primer steber mostu, preveč oglate oblike, ali pa je teh stebrov veliko, lahko voda opornike tudi spodje in celo poruši most, so še zapisali v Hiši eksperimentov.