STAznanost

Rektorska konferenca za čimprejšnji sprejem novele zakona o visokem šolstvu

Koper, 22. januarja - Rektorska konferenca se zavzema za to, da se novela zakona o visokem šolstvu sprejme čim prej. Pri tem pa naj se upošteva znana stališča univerz glede akreditacije, ki naj bo institucionalna, kot glede sistema financiranja, je po današnji seji rektorske konference v Kopru poudaril rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič.

Koper, Palača Armerija. Novinarska konferenca po koncu prve rektorske konference v okviru predsedovalnega mandata Univerze na Primorskem, na kateri so med drugim obravnavali novelo ZViS, pripravo novega zakona o raziskovalni in inovacijski dejavnosti RS ter zakon o Slovenskem ogrodju kvalifikacij. Rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik, rektor univerze na Primorskem Dragan Marušič, rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik in rektor mariborske univerze Igor Tičar. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, Palača Armerija.
Novinarska konferenca po koncu prve rektorske konference v okviru predsedovalnega mandata Univerze na Primorskem, na kateri so med drugim obravnavali novelo ZViS, pripravo novega zakona o raziskovalni in inovacijski dejavnosti RS ter zakon o Slovenskem ogrodju kvalifikacij.
Rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik, rektor univerze na Primorskem Dragan Marušič, rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik in rektor mariborske univerze Igor Tičar.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Stališče rektorske konference v zvezi z visokošolsko novelo je torej, da se pri vprašanju akreditacije akreditira institucijo kot tako, sama akreditacija pa naj velja za obdobje sedmih let, je na novinarski konferenci po koncu prve rektorske konference v okviru predsedovanja primorske univerze pojasnil Marušič.

Glede sistema financiranja pa v rektorski konferenci vztrajajo, da velja upoštevati sistem, kakršnega so sami predlagali, saj po Marušičevih besedah "vodi k večji kakovosti tako visokega šolstva kot samih univerz". Pri tem konkretno predlagajo, da se v sistem vgradi kazalnike, ki bodo merili tudi znanstveno-raziskovalno in umetniško dejavnost univerz. Poleg tega bi vsake toliko časa, npr. na dve leti pretresti razmerja med visokošolskimi zavodi, da bi tisti, ki so bolj uspešni, v večji meri pridobili sredstva, ki pridejo v visoko šolstvo.

V rektorski konferenci menijo, da prioriteta noveliranje zakona o visokem šolstvu, ko bo ta "pod streho", pa morata vzporedno potekati priprava novega zakona o visokem šolstvu in zakona o raziskovalni in dejavnosti, v kolikor ju ni mogoče zaobjeti v enem zakonu, je poudaril Marušič.

Univerze sicer že dlje časa opozarjajo, da obstoječ prijavno-vpisni postopek ni več primeren, zato bo rektorska konferenca to vprašanje uvrstila na dnevni red naslednje seje z namenom, da se postopek čim prej spremeni, po možnosti že z akademskim letom 2017/2018.

Rektorska konferenca je danes podprla tudi predlog nove tabele za izračun točk, ki bo odpravil diskriminacijo maturantov splošne mature v primerjavi z maturanti poklicne mature. Konferenca prav tako podpira predlog, da bi se poleg angleškega in slovenskega jezika ter matematike na višjem nivoju lahko opravljalo tudi druge predmete.

Člani rektorske konference so poleg tega danes sprejeli še sporazum o prehajanju študentov znotraj vseh štirih slovenskih univerz, kar je Marušič označil za "korak naprej k povezovanju in utrjevanju celotne mreže slovenskega visokega šolstva".

Glede pravkar sprejetega zakona o slovenskem ogrodju kvalifikacij pa je rektorska konferenca opozorila, da je ta v nasprotju z nekaterimi določili zakona o visokem šolstvu, o čemer bodo na ustrezen način opozorili resorno ministrstvo, je dodal Marušič.