STAznanost

Počivalšek v Parizu o sodelovanju Slovenije v Evropski vesoljski agenciji

Ljubljana/Pariz, 26. januarja - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes na sedežu Evropske vesoljske agencije (ESA) v Parizu seznanil z osnutkom pridružitvenega sporazuma, ki Sloveniji podaljšuje status sodelujoče članice za dve leti in hkrati omogoča pridobitev statusa pridružene članice. Slovenija bo lahko sodelovala v vseh programih ESA.

"Status, ki ga ima Slovenija v ESA danes in ga bo imela v naslednjih dveh letih, je dejansko finančno in vsebinsko najugodnejši," je, kot so sporočili z ministrstva, po srečanju z direktorjem direktorata za industrijo na sedežu ESA Ericom Morelom povedal minister Počivalšek.

Obseg sodelovanja in finančni prispevek v obveznih programih je namreč manjši kot pri polnopravnem članstvu, hkrati pa Slovenija lahko sodeluje v vseh programih ESA, je pojasnil.

Finančni prispevek se bo po ministrovih besedah v Slovenijo prek javnih naročil vrnil v 80 do 90 odstotkih. "Dejanski gospodarski učinek sodelovanja v ESA je pri novejših državah viden šele po daljšem obdobju polnopravnega članstva, ki traja pet let, sicer pa študije različnih držav kažejo, da vesoljske dejavnosti na vložen en evro dajo od dva do pet evrov dodatnih prihodkov podjetjem oz. državi," je povedal Počivalšek.

V Sloveniji je okoli 40 podjetij izrazilo interes za sodelovanje v vesoljskih dejavnostih - od evidenc pri ESA do sodelovanja pri slovenskih projektih, skupinah oziroma centrih. "Slovenija želi sodelovati v programih, kjer ima slovensko gospodarstvo še poseben potencial. To so projekti na področju opazovanja Zemlje, navigacije in vesoljske tehnologije," je dejal Počivalšek, ki je Morela zaprosil za predstavitev aktivnosti in terminski načrt nadaljnjega sodelovanja Slovenije v ESA, s poudarkom na konkretnih projektih, pomembnih za Slovenijo oz. slovenska podjetja.

Minister se bo zvečer udeležil sprejema francoskega združenja delodajalcev Medef, kjer se bo s predsednikom te organizacije Jeanom Burellom pogovoril o okrepitvi gospodarskega sodelovanja Slovenije s Francijo.

Počivalšek veliko možnosti za sodelovanje s Francijo vidi predvsem v okviru aktivnosti francosko-slovenskega strateškega partnerstva, v organizaciji agencije Spirit pa so letos v načrtu tudi skupinski nastopi slovenskih podjetij na več mednarodnih sejmih v Franciji in investicijski sejem v Parizu.