STAznanost

Z bananami v odkrivanje kožnega raka

Pariz, 9. februarja - Črne pike na olupkih banan bi lahko pomagale k hitrejšemu odkritju kožnega raka in s tem povečale možnosti preživetja, kažejo ugotovitve ekipe znanstvenikov iz Švice. Ta je izdelala skener za raka, ki so ga že testirali na bananinih olupkih in človeškem tkivu.

Ko banane dozorijo, njihove olupke prekrijejo majhne, okrogle črne pike, ki jih povzroča encim tirozinaza. Ta encim je prisoten tudi na človeški koži, pri ljudeh, ki trpijo za posebej agresivno obliko kožnega raka, melanomom, pa se pojavlja v večjih količinah, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ekipa znanstvenikov iz laboratorija za fizično in analitično elektrokemijo v Švici je to ugotovljeno skupno točko izkoristila za izdelavo skenerja za raka, ki so ga naprej testirali na olupkih banan, nato pa še na človeškem tkivu. Njihovo raziskavo je objavil nemški znanstveni časnik Angewandte Chemie.

Znanstveniki so najprej prišli do sklepa, da je omenjeni encim zanesljiv pokazatelj za rast melanoma. V najbolj zgodnji, prvi fazi raka, ta encim namreč ni zelo očiten, nato pa se v drugi fazi zelo razširi in enakovredno porazdeli, v tretji fazi pa se razporedi neenakomerno - v tej fazi se rak že začne širiti v druge dele telesa.

Ekipa je nato oblikovala skener in ga testirala na črnih pikah bananinih olupkov, ki so približno enake velikosti kot pike melanoma na človekovi koži. "Diagnostično metodo smo uspeli razviti in testirati z delom na sadju, preden smo prešli na človeško tkivo," je poudaril vodja ekipe Huber Girault.

Skener ima osem fleksibilnih mikroelektrod, ki so razvrščene kot zobje glavnika. Te prečkajo kožo in pri tem izmerijo količino in razporeditev tirozinaze. Kot so poudarili v znanstveni ekipi, bi se lahko s tem skenerjem izognili invazivnim testom, kot so biopsije.

Vodja ekipe je ob tem izrazil prepričanje, da bi skener nekega dne lahko uporabili tudi za uničevanje tumorjev, s čimer bi morebiti lahko tako biopsija kot kemoterapija nekoč postali nepotrebni. "Prvi laboratorijski testi nam kažejo, da bi našo napravo lahko uporabili za uničevanje celic," je poudaril Girault.