STAznanost

ZRS primorske univerze za zaščito zaprosil tudi ministrico

Ljubljana, 10. februarja - V Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Univerze na Primorskem so opozorili na nesprejemljivo ravnanje rektorja univerze Dragana Marušiča. Izpostavili so, da je začetek postopka izredne odpovedi direktorju ZRS Radu Pišotu le zadnja od tovrstnih potez, zaradi katerih so prošnjo za zaščito naslovili tudi na resorno ministrico Majo Makovec Brenčič.

Člani znanstvenega sveta ZRS so na novinarski konferenci v Ljubljani poudarili, da gre za uničevanje 20-letnega dela.

Kot je dejal Pišot, je "v zadnjih letih prišlo do popolnega nerazumevanja delovanja ZRS, ki je bil iz dneva v dan bolj ogrožen". V zadnjih štirih letih so na primer zmanjšali raziskovalno bazo za 60 ljudi. V času, ko se je ZRS prepolovil, pa se je rektorat podvojil. Tako so prišli do zaključka, da je treba poiskati drugo obliko delovanja, za kar jim je zeleno luč dal tudi senat univerze, je pojasnil Pišot.

O tem so prejšnji četrtek popoldne govorili na sestanku na ministrstvu, na katerem sta bila tudi ministrica in rektor univerze. Z dogovorjenim so bili zadovoljni. Naslednje jutro pa je, kot je dejal Pišot, dobil poziv na zagovor pred izredno odpovedjo pogodbe. Glavni razlog pa so bile njegove izjave v prispevkih v Delu in na Radiu Študent, pri čemer je Pišot pojasnil, da nikakor ni žalil univerze, je pa ostro kritiziral delo rektorja.

Današnjo novinarsko konferenco so po besedah člana znanstvenega sveta Lenarta Škofa tako sklicali, ker želijo "preprečiti to, za kar mislijo, da je neizogibna pot v propad ZRS". Bojijo se namreč, da bo njihova usoda zapečatena, če izgubijo direktorja in dobijo nastavljenega v.d., ki bo rektorjev človek.

Kot je dejala podpredsednica znanstvenega sveta Mateja Sedmak, ne gre za vprašanje Rada Pišota, ampak za to, da bi radi izstopili iz obstoječe strukture, ki jim onemogoča nemoteno delovanje in preživetje. Tik preden bi realizirali to pot, za katero je dal konsenz tudi senat univerze, pa se je "na zelo brutalen način vključilo vodstvo univerze," je dodala.

Po njenih besedah sta znanstveni svet in zbor zaposlenih ZRS danes sprejela štiri sklepe, ki sta jih naslovila na ministrico in rektorja. Poleg prekinitve postopka izredne odpovedi direktorju med drugim zahtevajo, naj se nemudoma omogoči izvedba vseh postopkov za nemoteno izvajanje raziskovalnih projektov, črpanje evropskih sredstev in prijavljanje novih raziskovalnih projektov.

Resorno ministrstvo pa pozivajo še, da kot edini organ, ki sme in mora skrbeti za zakonitost delovanja univerze, ustavi rektorja Marušiča pri "zlorabi pooblastil in nezakoniti porabi javnih sredstev".

"Avtonomija univerze je neskončna. Rektor ima dobesedno gumb on/off, s katerim lahko dela, kar želi," je ugotavljal Škof in dodal, da že več let opozarjajo na nekatere nedopustne prakse na univerzi. Kot je na primer izpostavil predstojnik inštituta za zgodovinske študije ZRS Egon Pelikan, so bila vodstva na več članicah univerze zamenjana na način, ki na univerzo ne sodi. Na cesti pa so pristali tudi nosilci evropskih projektov.

Zaposleni na ZRS se bodo v četrtek, ko je Pišot pozvan na zagovor v postopku odpovedi delovnega razmerja, protestno odpravili na rektorat, da izrazijo nestrinjanje z ravnanjem rektorja.

Na ministrstvu so pojasnili, da so z Univerzo na Primorskem in ZRS v rednem dialogu in so seznanjeni z dogajanjem na univerzi.

"Treba je poudariti, da je univerza avtonomna in v tem smislu je njihova notranja organizacijska struktura njihova avtonomna pravica. Ministrstvo v to ne posega, lahko pa kot partner v dialogu poda določene nasvete," so zapisali na ministrstvu.

Ob tem so navedli, da si želijo, da bi bilo raziskovalno in pedagoško delo povezano in v tej smeri gredo tudi vsi pogovori.