STAznanost

Evropski poslanci obiskali reaktorski center IJS

Ljubljana, 12. februarja - Odbor za industrijo, raziskave in energetiko v Evropskem parlamentu (ITRE) je danes obiskal Reaktorski center Instituta Jožef Stefan (IJS) v Podgorici. Seznanil se je z delovanjem inštituta, predvsem na področjih fisije, fuzije in učinkovite rabe energije.

Ogledali so si delujoč reaktor, izobraževalni center za jedrske tehnologije, ionski pospeševalnik, sodobno kotlovnico in najnovejšo raziskovalno infrastrukturo za raziskovanje okolja.

Poslance je posebej zanimala uporaba jedrske energije v prihodnosti, tako fisije kot fuzije, poleg tega tudi varnost obstoječih tehnologij in predvidevanja glede nadaljnjega razvoja energije iz fuzije, so sporočili iz IJS.

Člani odbora so z raziskovalci IJS izmenjali mnenja o programu Obzorje 2020 in o predvidenih aktivnostih pri oblikovanju evropske raziskovalne politike.

Delegacijo je sestavljalo osem poslank in poslancev in prav toliko predstavnikov sekretariata odbora ITRE. Obisku sta se pridružila tudi predsednica Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino Mirjam Bon Klanjšček ter direktor direktorata za znanost Urban Krajcar.