STAznanost

Slovenija na poti k polnopravnemu članstvu v Metrski konvenciji

Ljubljana, 12. februarja - Slovenija je po nedavnem sprejemu zakona o ratifikaciji Metrske konvencije v državnem zboru korak bliže k polnopravnemu članstvu v konvenciji. Vanjo je sedaj vključenih 57 držav, 40 pa jih ima status pridružene članice, tako kot do sedaj Slovenija, so danes sporočili iz Urada RS za meroslovje.

O pomenu pristopa Slovenije k Metrski konvenciji je danes ob obisku Urada RS za meroslovje spregovoril tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti.

"Pristop k Metrski konvenciji ima dvojni pomen. Republika Slovenija se bo postavila ob bok najrazvitejšim državam na svetu in soodločala v organih Metrske konvencije. Poleg tega pa se bodo lahko naši najboljši meroslovni laboratoriji vključili v meroslovne primerjave z najboljšimi institucijami na svetu. S tem bomo lahko zagotavljali mednarodno primerljivost meritev v Republiki Sloveniji na najvišji ravni," je povedal.

Slovenija bo kot članica Metrske konvencije lahko pridobila tudi kopijo mednarodnega prototipa kilograma. Ta je izdelan iz zlitine platine in iridija, katerega masa v okviru mednarodnega sistema merskih enot definira enoto za maso. Trenutno imamo v Sloveniji set uteži iz nerjavečega jekla.

"Z nakupom kopije mednarodnega prototipa kilograma bomo zagotovili še natančnejše meritve pri najzahtevnejših merjenjih mase, ki jih zaradi hitrega tehnološkega razvoja vse bolj zahtevajo uporabniki v industriji in tudi širše," je še dejal Cantarutti.

Metrsko konvencijo je leta 1875 v Parizu podpisalo 17 držav in je še danes ena ključnih mednarodnih pogodb, na kateri temeljijo vsa tehnična harmonizacija, mednarodna trgovina in druge oblike mednarodnega sodelovanja.

Z ustanovitvijo Mednarodnega urada za uteži in mere ter ureditve njegovega upravljanja in financiranja konvencija vzpostavlja stalno organizacijsko strukturo, ki državam članicam omogoča usklajeno delovanje na vseh področjih, ki zadevajo merske enote in merjenja, ter zagotavlja enake oz. primerljive rezultate merjenj praktično po celem svetu.

Nacionalni meroslovni sistem, za katerega je pristojen Urad RS za meroslovje, zagotavlja v Sloveniji sledljiva in globalno primerljiva merjenja ter reguliran sistem nadzora.

Z ratifikacijo Metrske konvencije se bo slovenski meroslovni sistem neposredno vključil v mednarodni meroslovni sistem na najvišji ravni, pravijo v uradu in dodajajo, da sicer prav letos mineva 25 let meroslovja v samostojni Sloveniji.