STAznanost

Sazu in Biotehniška fakulteta s posvetom o agrarnih skupnostih

Ljubljana, 15. februarja - Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Biotehniška fakulteta v torek organizirata posvet o slovenskih agrarnih skupnostih. Posvet se bo začel ob 10h v Prešernovi dvorani Sazu.

Posvet je osredotočen v vrednotenje agrarnih skupnosti in njihovo oživitev v Sloveniji. Častni pokrovitelj posveta je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, med ugosti pa je tudi ustavni sodnik Ernest Petrič.

Agrarne skupnosti so edinstvena živa praksa, ki v slovenskem prostoru neprekinjeno deluje vsaj od srednjega veka dalje. Posebnost so tudi na evropski ravni, saj skupno gospodarjenje še vedno izraža delovanje skupnosti na podeželju pa tudi njen poseben odnos do zemlje in krajine.

Zgodovinski preobrati in družbene spremembe v zadnjih stoletjih so agrarne skupnosti izrinili na obrobje veljave pa tudi iz formalnega priznanja tej posebni obliki lastnine, so sporočili organizatorji posveta.

Danes v Evropi njihovemu modelu sonaravnega gospodarjenja z viri namenjajo vse več pozornosti, ker je odporen na notranje in zunanje spremembe in skladen z načeli trajnostnega razvoja.