STAznanost

V Vitanju razstava o polstoletnem fotografiranju iz vesolja

Vitanje, 19. februarja - V Vitanju bodo danes odprli razstavo Objektivi, ki bo s pomočjo opreme, ki je bila uporabljena od začetkov sovjetskega osvajanja vesolja, prikazala 50-letno zgodovino filmskega snemanja in fotografiranja zunaj zemeljske atmosfere. Eksponate hrani Center za raziskave in usposabljanje kozmonavtov Jurija A. Gagarina v Zvezdnem mestu pri Moskvi.

Razstava je plod sodelovanja vitanjskega Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) z omenjenim centrom. Zasnovala sta jo Miha Turšič in Dragan Živadinov ob pomoči Jelene Jesina, kustosinje muzeja v Zvezdnem mestu.

Muzej ima veliko zbirko fotoaparatov in snemalnih kamer, s katerimi so sicer doslej maloštevilni kozmonavti rokovali na svojih misijah. Na razstavi bo mogoče videti predmeta, ki jih je na odpravi Vostok 2 imel German Titov: filmsko kamero Konvas in fotografski aparat Zenit 3-M. Na ogled pa bo tudi okno z omenjene vesoljske ladje, skozi katero je leta 1961 prvič posnel površje Zemlje na filmski trak.

Ogledati si bo mogoče tudi fotoaparate z vesoljske ladje Voshod ter današnje fotoaparate z Mednarodne vesoljske postaje. Med eksponati na razstavi je kustosinja izpostavila še zemljevid, ki ga je leta 1971 napravila ekipa Sojuza 11, ter navigacijski zemljevid vesolja, ki so ga kozmonavti uporabljali na Zemlji pri učenju uporabe fotoaparatov.

Razstava, ki je del Ksevtovega tematskega fokusa Vesoljski vid, po trditvah snovalcev ponuja edinstven vpogled v fiziko in zgodovinski razvoj fotografije in filma v vesolju. Opozarja pa tudi na to, da se fotografsko in filmsko opazovanje Zemlje iz vesolja pravzaprav začne na Zemlji: z izborom opreme, opisom nalog in usposabljanjem kozmonavtov.

V celoti bo prikazala 32 predmetov, polovica od njih bo po besedah Živadinova prvič na ogled svetovni javnosti. Zavarovana je za 1,2 milijona evrov.