STAznanost

Marec bo postregel s serijo predavanj o bioznanosti in inženirstvu

Ljubljana, 28. februarja - Društvo IAESTE Slovenija v ponedeljek pričenja s četrtim dogodkom za študente iTech. Ta bo v dveh tednih prinesel številna predavanja in delavnice s področij bioznanosti in inženirstva ter okroglo mizo na temo prehrane in prehranskih dopolnil, so sporočili iz društva.

Švica, Neuchatel.
Travnik, cvetlice, trava.
Foto: Aljoša Rehar/STA

V okviru sklopa Bioznanost, ki bo potekal med 29. februarjem in 3. marcem, se bo odvilo med drugim predavanje o bioterorizmu - vrsti terorizma, kjer prihaja do namernih izpustov biološkega orožja, kot so denimo bakterije, virusi, toksini in druge škodljive substance.

Spregovorili bodo tudi o lanski Nobelovi nagradi za medicino, ki jo je prejela kitajska kemičarka za odkritje novih načinov zdravljenja malarije. Nevroznanstvenik Zvezdan Pirtošek pa bo predstavil podobnosti in razlike med degenerativnima boleznima možganov - Parkinsonovo in Alzheimerjevo boleznijo.

Udeležencem sklopa Bioznanost bosta na voljo tudi dve delavnici, na okrogli mizi Smo, kar jemo?, ki bo potekala 3. marca, pa bodo soočili mnenja različnih strokovnjakov s področja prehrane in prehranskih dopolnil.

V sklopu Inženirstvo, ki se bo odvijal med 7. in 10. marcem, bodo predavali o robotiki, predstavili bodo strojno učenje ter inteligentne sisteme, spregovorili pa bodo tudi o zadnjih odkritjih vesolja ter trenutnih in bodočih vesoljskih programih.

Študenti se bodo lahko udeležili začetnega tečaja 3D-modeliranja s programsko opremo SolidWorks za računalniško podprto konstruiranje. Na delavnici pa bodo spoznavali tudi osnove programiranja v Pythonu.

Zveza študentskih društev za mednarodno izmenjavo strokovnih praks študentov tehnike in naravoslovja ter izobraževanje (IAESTE Slovenija) je del mednarodne, nepolitične in neprofitne organizacije IAESTE, ki z izmenjavo mednarodnih študentskih praks omogoča mladim diplomantom oz. študentom tehnike in naravoslovja pridobitev strokovnih izkušenj. Trenutno opravljanje prakse omogočajo v več kot 80 državah sveta.

Več informacij o dogodkih v sklopu iTECH je na voljo na spletni povezavi https://www.facebook.com/ITECH.IAESTE/?fref=ts in spletni strani IAESTE Slovenija http://iaeste.si/.