STAznanost

Tudi Slovenija v raziskovalni infrastrukturi LifeWatch

Ljubljana, 25. februarja - Vlada se je danes seznanila z informacijo o načrtovanem sodelovanju Slovenije v Konzorciju evropske infrastrukture za e-znanost in tehnologijo za raziskave biotske raznovrstnosti in ekosistemov (LifeWatch ERIC).

Cilj vključitve v to raziskovalno infrastrukturo so dolgoročne biodiverzitetne raziskave, ki bodo med drugim omogočile določitev najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na biotsko raznovrstnost, ter oceno vpliva posameznih dejavnikov na procese v ekosistemih.

Slovenija bo v konzorciju sodelovala kot polnopravna članica, vse potrebne postopke za včlanitev pa bo izvedlo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Za letno članarino za LifeWatch ERIC je predviden prispevek v višini 75.000 evrov, so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Sodelovanje v LifeWatch bo v Sloveniji omogočilo razvoj in uporabo najsodobnejših raziskovalnih metod. Tehnološka mreža za integriranje ekoloških in biodiverzitetnih podatkov je v Sloveniji povezala raziskovalce in strokovnjake iz različnih znanstvenih ved in inštitucij, ki so se združili v nacionalni konzorcij "LifeWatch-SI".

LifeWatch je mednarodna raziskovalna infrastruktura iz načrta Evropskega strateškega foruma za raziskovalne infrastrukture (ESFRI Roadmap) za podporo raziskav zaščite, upravljanja in trajnostne rabe biotske raznovrstnosti in ekosistemov.

Združevala bo sistem morskih, zemeljskih in sladkovodnih opazovalnic, skupni dostop do velikega obsega povezanih podatkov iz različnih baz in opazovalnic ter računske zmogljivosti v virtualnih laboratorijih z uporabniško podporo.