STAznanost
Medicina in zdravje

S 3D simulacijo estetskih posegov do prikaza nove podobe že pred operacijo

Ljubljana, 26. februarja - Klinika za estetsko kirurgijo Zorman-Repež v Ljubljani je danes predstavila opremo za 3D simulacijo estetskih posegov, ki na podlagi posnetka pacientovega telesa ponuja prikaz njegove nove podobe že pred operacijo. Tisti, ki želijo vedeti, kako bo preoblikovan nos videti na njihovem obrazu, tako to izvejo že ob prvem posvetu na kliniki.

Uporaba tehnologije, ki jo je razvilo švicarsko podjetje Crisalix, je postala sestavni del posvetov pred operacijo. Postopek je hiter - najprej z mobilnim skenerjem z različnih strani posnamejo izbrani del pacientovega telesa, nato se čez nekaj sekund na zaslonu prikaže 3D slika telesa z različnimi možnostmi. Rezultate si je mogoče ogledati z različnih zornih kotov, s čimer pacient dobi občutek, kako bo poseg videti na njem in če se sklada z njegovimi proporci, je pojasnil plastični kirurg Peter Zorman.

Pacienti po elektronski pošti prejmejo povezavo, preko katere lahko do simulacije dostopajo z osebnim računalnikom ali pametnim telefonom. Rezultate simulacije se lahko tudi natisne s 3D tiskalnikom. Po besedah lepotnega kirurga Andreja Repeža uporaba 3D simulacije ne vpliva na ceno posveta, ta ostaja enaka kot prej. Tehnologijo dojema kot dodano vrednost in pripomoček tako za paciente kot za kirurge.

Zorman novo tehnologijo vidi kot orodje, ki olajša komunikacijo s pacientom. Na kliniki so sicer opozorili, da je človeško telo živ organizem ter da na rezultat posega ne vplivajo le kirurške tehnike in uporabljeni materiali, temveč številni nepredvidljivi dejavniki, ki so odvisni od bioloških značilnosti posameznika. Tako kljub napredku v tehnologiji ni mogoče v celoti zagotoviti želenega oz. izbranega končnega rezultata.

Kot je dejal Repež, je na kliniki največ povpraševanja po minimalno invazivnih posegih, kot je na primer botoks. Pri slovenskih ženskah opaža, da so morda bolj konzervativne, saj se odločajo za manjše popravke. Tako se večkrat zgodi, da si ženska po povečanju dojk želi, da bi se odločila za večjo košarico.

Izpostavil je tudi, da je v Sloveniji prisotno skrivanje lepotnih posegov.