STAznanost

Evropskemu združenju za jedrsko izobraževanje predseduje Leon Cizelj

Ljubljana, 7. marca - Upravni odbor Evropskega združenja za jedrsko izobraževanje (ENEN) je za novega predsednika izvolil vodjo odseka za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan Leona Cizlja. Združenje vključuje več kot 60 evropskih univerz, raziskovalnih inštitutov ter podjetij, ki delujejo na področju jedrske energije.

Kot pridruženi člani v ENEN sodelujejo japonske, ruske, ukrajinske, kanadske in južnoafriške univerze, vzpostavljajo pa tudi sodelovanje z ZDA. Slovenska člana združenja sta Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Institut Jožef Stefan.

Predsedovanje združenju je potrditev odličnosti in uveljavljenosti raziskovalcev Instituta Jožef Stefan in slovenskih raziskovalcev na področju jedrske energije v evropskem in širšem mednarodnem prostoru, so na inštitutu poudarili v današnjem sporočilu za javnost.

Združenje so ustanovili leta 2003 kot odgovor na usihanje podpore visokošolskemu izobraževanju in raziskavam na področju jedrske energije v EU in njenih članicah. Med osnovne cilje združenja sodijo ohranjanje in razvoj z raziskavami podprtega visokošolskega izobraževanja, vseživljenjskega učenja in prenosa znanj in izkušenj na mlajše generacije jedrskih strokovnjakov.

ENEN s podporo Evropske komisije med drugim organizira izmenjave študentov, ki po kombiniranem študiju na več članicah ENEN dobijo naslov evropski magister jedrske tehnike. V letu 2016 bo ta naziv prvič dobil tudi magister jedrske tehnike Matic Kunšek, ki je študij na fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani dopolnil s petmesečnim gostovanjem na univerzi v japonskem Kjotu.