STAznanost

Ljubljanska pediatrična klinika z novim genetskim analizatorjem

Ljubljana, 10. marca - Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo ljubljanske pediatrične klinike je dobil nov genetski analizator, ki bo omogočil še hitrejše diagnosticiranje in zdravljenje levkemij pri najmlajših bolnikih. Novi genetski analizator bo nadomestil starega, ki ga uporabljajo v specialnem laboratoriju pediatrične klinike.

Genetski analizator je pediatrični kliniki podarila družba Lidl Slovenija v okviru svoje letne donatorske akcije Deluxe.

Otroški oddelek za hematologijo in onkologijo je edini center v Sloveniji, kjer izvajajo diagnostiko in zdravljenje onkoloških bolezni pri otrocih in mladostnikih. Vsako leto zdravijo med 50 in 83 otrok ter mladostnikov z novo odkrito maligno boleznijo, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V letu 2015 je bilo 1366 hospitalizacij. Najpogostejša oblika maligne bolezni je akutna limfoblastna levkemija, ki jo diagnosticirajo pri približno 15 do 20 otrocih in mladostnikih.

V zadnjih desetletjih je akutna limfoblastna levkemija postala sorazmerno dobro ozdravljiva bolezen in s sodobnimi metodami zdravljenja pozdravijo večino otrok.