STAznanost

Dnevi Jožefa Stefana bodo postregli z vrsto predavanj uglednih znanstvenikov

Ljubljana, 16. marca - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) bodo od 19. do 25. marca potekali 24. Dnevi Jožefa Stefana. Tudi letos bodo ob tej priložnosti podelili nagrade zlati znak Jožefa Stefana in postregli z vrsto predavanj uglednih znanstvenikov. Že na prvi dan, v soboto, pa bo potekal tudi dan odprtih vrat.

Ljubljana, IJS.
Srečanje z mediji, na katerem je direktor Inštituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič predstavil 24. Dneve Jožefa Stefana, ki bodo od 19. do 25. marca.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, IJS.
Srečanje z mediji, na katerem je direktor Inštituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič predstavil 24. Dneve Jožefa Stefana, ki bodo od 19. do 25. marca.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, IJS.
Srečanje z mediji, na katerem je direktor Inštituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič predstavil 24. Dneve Jožefa Stefana, ki bodo od 19. do 25. marca.
Foto: Aljoša Rehar/STA

"Dan odprtih vrat je več kot prezentacija ali popularizacija instituta, v bistvu gre za kulturni dogodek. Gre za dogodek, ki ni namenjen samo institutu, ampak celotni znanstveni sferi in družbi. IJS ni samo znanstveno, ampak kulturno središče, saj je znanost del narodove kulture," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor IJS Jadran Lenarčič.

Med vidnejšimi dogodki v okviru letošnjega dogajanja bo ponedeljkovo predavanje avstrijskega kvantnega fizika Antona Zeilingerja, ki je najbolj znan po prvi izvedbi kvantne teleportacije - njegovo predavanje bo imelo naslov Kvantna teleportacija, prepletenost in Einsteinovo vprašanje Kaj je svetloba?

Na isti dan bodo tudi odprli razstavo slik slovenskega slikarja Andreja Jemca, ki velja za enega najpomembnejših slovenskih slikarjev zadnjega obdobja. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je študiral slikarstvo pri profesorjih Mariju Preglju, Gabrijelu Stupici, Božidarju Jakcu in Riku Debenjaku. Je prejemnik Nagrade Prešernovega sklada ter Prešernove nagrade.

Naslednji dan bo znanstvenik z ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo Peter Fajfar predstavil raziskave na področju potresnega inženirstva, sredina okrogla miza z naslovom Si predstavljate prihodnost z roboti? pa bo ob Evropskem robotskem forumu, ki bo prav takrat potekal v Ljubljani, predstavila razmišljanja strokovnjakov s področja robotike.

V sredo bo IJS podelil tudi zlate znake Jožefa Stefana za odmevna doktorska dela s področja naravoslovno-matematičnih, tehniških, medicinskih in biotehniških ved. Slavnostni govornik na tem dogodku bo predsednik vlade Miro Cerar. V četrtek in petek bosta sledili še predavanji s področja biologije in alternativnih bioloških zdravil.

Tudi letos pa bo institut odprl vrata laboratorijev, in sicer v soboto, 19. marca, od 9. ure naprej. Obiskovalci bodo lahko izvedeli več o delu in sestavi instituta, raziskovalci pa jim bodo predstavili dejavnosti posameznih laboratorijev. Na ta dan IJS običajno zabeleži okrog 1000 do 1200 obiskovalcev.

Obiskovalce tudi letos vabijo, da se ob polni uri (ob 9., 10., 11., 12. in 13. uri) zberejo pri vratarju na glavnem vhodu IJS na Jamovi 39 v Ljubljani. Tam si nato izberejo enega od programov ogledov laboratorijev instituta v trajanju ene ure. Na voljo so naslednji programi: snov, robotika, bio-kemo-fizika ter informacijske tehnologije in okolje.

Ob 9.30, 10.30, 11.30, 12.30 in 13.30 pa bo organiziran prevoz z Jamove 39 na Reaktorski center - enoto IJS v Podgorici, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali enega od slovenskih pospeševalnikov, laboratorije Odseka za znanosti o okolju, razstavo o jedrski tehnologiji in raziskovalni jedrski reaktor Triga.

Lenarčič bo sicer od 26. do 29. marca v Ljubljani na zasebnem prijateljskem obisku gostil enega najpomembnejših ameriških znanstvenikov s področja tehnike v zadnjem stoletju Bernarda Rotha. Sodi med očete svetovne robotike ter je utemeljitelj in akademski vodja stanfordskega Institute of Design oziroma t.i. D-School, ki je prinesla metodo kreativnega ekipnega dela, ki jo prevzemajo po vsem svetu.