STAznanost

Z dnevom odprtih vrat se začenjajo 24. Dnevi Jožefa Stefana

Ljubljana, 19. marca - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) se z dnevom odprtih vrat pričenjajo 24. Dnevi Jožefa Stefana. Danes bodo obiskovalci lahko izvedeli več o delu in sestavi instituta, raziskovalci pa jim bodo predstavili dejavnosti posameznih laboratorijev. Do petka se bo zvrstilo več predavanj uglednih znanstvenikov, podelili pa bodo tudi zlate znake Jožefa Stefana.

Obiskovalci se bodo lahko danes vsako polno uro med 9. in 13. uro udeležili enega od programov ogledov laboratorijev IJS. Obiskovalci lahko izbirajo med programi snov, robotika, bio-kemo-fizika ter informacijske tehnologije in okolje. Ob tem bodo na voljo tudi enourne delavnice Šole eksperimentalne kemije, ki obiskovalcem omogočajo neposredno sodelovanje pri poskusih.

Ob 9.30, 10.30, 11.30, 12.30 in 13.30 pa bo organiziran prevoz z Jamove 39 na Reaktorski center - enoto IJS v Podgorici, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali enega od slovenskih pospeševalnikov, laboratorije Odseka za znanosti o okolju, razstavo o jedrski tehnologiji in raziskovalni jedrski reaktor Triga.

Med vidnejšimi dogodki v okviru letošnjega dogajanja bo ponedeljkovo predavanje avstrijskega kvantnega fizika Antona Zeilingerja, ki je najbolj znan po prvi izvedbi kvantne teleportacije - njegovo predavanje bo imelo naslov Kvantna teleportacija, prepletenost in Einsteinovo vprašanje Kaj je svetloba? Na isti dan pa bodo tudi odprli razstavo slik slovenskega slikarja Andreja Jemca, ki velja za enega najpomembnejših slovenskih slikarjev zadnjega obdobja.

Naslednji dan bo znanstvenik z ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo Peter Fajfar predstavil raziskave na področju potresnega inženirstva, sredina okrogla miza z naslovom Si predstavljate prihodnost z roboti? pa bo ob Evropskem robotskem forumu, ki bo prav takrat potekal v Ljubljani, predstavila razmišljanja strokovnjakov s področja robotike.

V sredo bo IJS podelil tudi zlate znake Jožefa Stefana za odmevna doktorska dela s področja naravoslovno-matematičnih, tehniških, medicinskih in biotehniških ved. Slavnostni govornik na tem dogodku bo predsednik vlade Miro Cerar. V četrtek in petek bosta sledili še predavanji s področja biologije in alternativnih bioloških zdravil.

Lenarčič bo sicer od 26. do 29. marca v Ljubljani na zasebnem prijateljskem obisku gostil enega najpomembnejših ameriških znanstvenikov s področja tehnike v zadnjem stoletju Bernarda Rotha.

Več informacij o dogodkih je na voljo na povezavi https://www.ijs.si/ijsw/V001/StefanoviDnevi2016.