STAznanost

V Leku začenjajo 12. mesec prostovoljstva

Ljubljana, 18. marca - Zaposleni v Leku, članu skupine Sandoz, Alconu in Novartis Farmacevtiki s krvodajalsko akcijo začenjajo letošnji, že 12. mesec prostovoljstva. S tem se pridružujejo več kot 27.000 zaposlenim v Novartisu po vsem svetu, ki v okviru globalne pobude Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo kot prostovoljci pomagajo ljudem v svojem domačem okolju.

V Leku so z organiziranim načinom prostovoljstva začeli pred 12 leti po vzoru Novartisa, ki z dnevom prostovoljstva obeležuje obletnico ustanovitve, so zapisali v družbi. "V Sloveniji smo pobudo resnično posvojili in letos bo sodelovalo rekordno število, več kot 600 sodelavk in sodelavcev iz Ljubljane, Mengša, Lendave, Kranjske Gore in s Prevalj. Tudi dejavnosti je vsako leto več. Tako kljub temu, da se pobuda imenuje Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo, v zadnjih nekaj letih ne poteka le en dan, ampak ves mesec, letos od 25. marca do 22. aprila," so pojasnili.

Novartisovi zaposleni iz vseh divizij po Sloveniji bodo tako ponovno združili moči ter usmerili svojo energijo v pomoč posameznikom in nevladnim organizacijam. Kot prostovoljci bodo v marcu in aprilu sodelovali po vsej Sloveniji, od Debelega rtiča do Lendave. Kot so navedli v Leku, se zaposlenim vsa leta pridružujejo tudi Lekovi upokojenci, s čimer v družbi negujejo medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje.

V letošnjo akcijo so med drugim vključili zbiralno akcijo hrane za družine v socialni stiski in zapuščene živali, obisk ljubljanske tržnice s starostniki iz Doma starejših občanov Bokalce v Ljubljani, družabni dan s tombolo v Domu počitka Mengeš in Domu starejših na Fari na Prevaljah ter zabavni dan v Domu starejših občanov Lendava. Zaposleni bodo med drugim tudi pomagali pri pripravi paketov hrane na Rdečem križu v Ljubljani in urejali zdravilišče Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču.

Vsako leto večja udeležba po navedbah Leka dokazuje, da prostovoljstvo prinaša koristi vsem ter splete tesne vezi med podjetjem, lokalno skupnostjo in ljudmi, ki sodelujejo. "Ko se enkrat pridružiš Dnevu sodelovanja, ga naslednja leta težko izpustiš, saj vidiš, kako malo je treba narediti, da nekomu polepšaš dan. Lani smo na primer starostnike peljali v živalski vrt in med njimi je bila tudi več kot 90-letna gospa, nekdanja Lekova sodelavka, ki ga je prvič obiskala. V vseh letih sodelovanja smo se Lekovi prostovoljci in starostniki že prav navezali eden na drugega in vsako leto komaj čakamo, da se srečamo," je svoje vtise o akciji povzela ena od zaposlenih Dragica Križaj.

V 12 letih prostovoljstva je sodelovalo več kot 3300 Novartisovih zaposlenih v Sloveniji, ki so pomagali več kot 50 različnim organizacijam in več kot 11.000 ljudem, so še navedli v Leku.