STAznanost

Slovenskemu profesorju dva milijona za raziskovalni projekt

Ljubljana, 23. marca - Evropski raziskovalni svet (ERC) je v okviru razpisa za priznane raziskovalce Tomažu Prosenu odobril prestižno financiranje raziskovalnega projekta z naslovom Open Many-body Non-Equlibrium Systems. Projekt bo petleten in se bo izvajal na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko. Okvirna vrednost projekta je dva milijona evrov.

Področje projekta, za katerega je Prosen prejel financiranje, je teoretična in matematična fizika kvantnih sistemov z veliko sestavnimi deli, ki med seboj močno integrirajo in so močno vzbujeni, so sporočili s fakultete za matematiko in fiziko.

Za zapletenimi pojmi se skriva teoretično razumevanje zanimivih pojavov, posebej pomembnih v sodobnih tehnologijah, kot so transport elektronov pri visokih temperaturah, difuzija brez (energijskih) izgub in podobno. Pričakovani teoretični izsledki bodo lahko pomagali pri načrtovanju kvantne tehnologije prihodnosti, na primer kvantnega spomina ali naprav za procesiranje kvantne informacije, so pojasnili.

Od leta 2007, ko je ERC začel financirati projekte, je le trem raziskovalcem v Sloveniji uspelo pridobiti financiranje projekta te vrste. Dva raziskovalca s področja fizike sta tako kot Prosen prejela t. i. napredno nepovratno nepovratno financiranje, raziskovalka s področja meteorologije pa prav tako prestižno začetno nepovratno financiranje za mlajše raziskovalce.

Uspeh potrjuje kakovost in prodornost slovenskih fizikov v svetovnem merilu, so prepričani na fakulteti.

Na tokratni razpis se je prijavilo 1953 kandidatov, financiranje projektov so odobrili 270 kandidatom. Od teh trije projektni predlogi prihajajo iz držav, ki so se EU priključile po letu 2004.

Financiranje projektov v okviru razpisa za priznane raziskovalce ERC Advanced Grant je namenjeno odličnim raziskovalcem, potem ko so že postali znanstveni vodje in se v zadnjih 10 letih dokazali s prepoznavnimi raziskovalnimi dosežki. Financiranje projektov je posameznikom odobreno izključno na osnovi znanstvene odličnosti, ne glede na temo raziskave.

Projekti morajo temeljiti na izvirni in prebojni ideji, biti morajo ambiciozni in hkrati dokazovati izvedljivost. Z nekonvencionalnostjo, inovativnostjo in visoko stopnjo tveganosti morajo prinašati pomemben napredek v znanosti.