STAznanost

Na okrogli mizi na IJS o prihodnosti z roboti

Ljubljana, 23. marca - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) je danes potekala okrogla miza, ki se je ukvarjala z vprašanjem, kakšna bi lahko bila prihodnost z roboti. Robotika se namreč hitro razvija, roboti različnih oblik pa se ob vse večjem prepletanju z umetno inteligenco postopno uveljavljajo na vedno več področjih.

Roboti so danes zelo razširjeni v industriji, kjer že prihaja tudi do tega, da roboti izdelujejo robote, je uvodoma kot moderator okrogle mize dejal direktor IJS Jadran Lenarčič. Pri tem je gosta okrogle miza vprašal po njunih pogledih na to, kakšna bi lahko bila prihodnost z roboti.

Bruno Siciliano z Univerze v Neaplju je mnenja, da bodo robotske tehnologije lahko bistveno izboljšale oziroma olajšale življenje ljudi, na primer na področju zdravstva, se pa pri tem zaveda možnih zlorab v negativne namene.

Prav zato se razvoj in raziskave na področju robotike ne ukvarjajo samo z znanstvenimi in inženirskimi izzivi, temveč tudi s spremljajočimi etičnimi, pravnimi in družbenimi vprašanji. Eno takšnih je denimo vprašanje pravne odgovornosti v primeru, da avtonomno delujoč robot nenamerno poškoduje človeka.

Siciliano sicer pravi, da robotov, ki se bodo v resničnem okolju sposobni gibati agilno oziroma podobno uspešno in zanesljivo kot ljudje, še ne gre pričakovati v bližnji prihodnosti.

Pač pa bi se lahko bistveno prej uveljavili nekakšni osebni robotski pomočniki, ki niti ne bodo nujno imeli humanoidne oblike. V to smer že nakazujejo vse bolj zmogljivi in danes praktično vseprisotni pametni mobilniki ali pa vse bolj razširjeni avtonomno delujoči robotski sesalniki za domačo rabo.

Robotske tehnologije so do danes že zelo napredovale denimo na področju mehatronike, teleprisotnosti in avtonomne navigacije, še veliko razvoja pa bo potrebnega v smeri interakcije robotov z resničnim okoljem, je pojasnil Markus Grebenstein z nemškega raziskovalnega centra DLR.

Okrogla miza je potekala v okviru Dnevov Jožefa Stefana, ki letos potekajo sočasno z evropskim robotskim forumom 2016 v Ljubljani.