STAznanost

Umrla znanstvenica Marija Bevčar Bernik

Ljubljana, 1. aprila - V ponedeljek je v 88. letu starosti umrla znanstvenica Marija Bevčar Bernik. Rodila se je v Gorici na Primorskem, profesionalno pa je ves čas delovala v ZDA. Njene raziskave so omogočile razvoj novih možnosti za zdravljenje bolnikov s krvnimi strdki v ledvicah, pljučih, možganih in srcu.

Marija Bevčar Bernik je diplomirala leta 1952 na medicinski fakulteti v Zaragozi, podiplomski študij pa je opravila na medicinski fakulteti univerze v Madridu.

Večino profesionalnega življenja je delovala na čikaški Medicinski fakulteti univerze Northwestern, kjer se je ukvarjala z bazalnimi raziskavami ledvic. Postala pa je tudi zaslužna profesorica.

Skupaj z možem Jožetom Bernikom sta dvanajstim mladim iz Slovenije, italijanske Goriške, avstrijske Koroške in Argentine omogočila šolanje na uglednih ameriških fakultetah.

Kot predavateljica na strokovnih konferencah zdravnikov v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa je svoje znanje prenašala tudi na kolege iz Slovenije, so sporočili iz Svetovnega slovenskega kongresa.