STAznanost

Na fakulteti za elektrotehniko odprli letošnje Dneve industrijske robotike

Ljubljana, 4. aprila - Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko (FE) so odprli Dneve industrijske robotike 2016, ki bodo potekali vse do petka. Danes bo na voljo predavanje o robotih v kmetijstvu, predstavili pa bodo tudi avtonomno robotsko plovilo. Dogodek je po besedah dekana fakultete Igorja Papiča pomemben dokaz uspešnega sodelovanja fakultete z industrijo.

Fakulteta v zadnjem času poleg pedagoške in raziskovalne dejavnosti posebno pozornost posveča promociji inovativnih tehnologij - industrijskih robotov, ki je zelo prodorno področje elektrotehnike, je ob odprtju dogodka izpostavil Papič.

Namen letošnjih Dnevov industrijske robotike je krepitev sodelovanja med industrijo, fakulteto in študenti. Z dogodkom želijo tako študentom prikazati, kakšne so njihove poklicne možnosti. Posebej pa so veseli tudi mlajših obiskovalcev, saj je namen dogodka tudi promocija tehnike, elektrotehnike in robotike, je dejal Papič.

Predstojnik laboratorija za robotiko (Robolab) na fakulteti Marko Munih je poudaril, da dogodek organizirajo študenti za študente. Ključnega pomena so aplikacije, ki bodo v avli fakultete na ogled od torka do četrtka. Aplikacije so si namreč zamislili študenti omenjene fakultete, nastale pa so v sodelovanju s slovenskimi podjetji, je povedal Munih.

Prvi dan Dnevov robotike je bil tradicionalno namenjen predavanjem. Na uvodnem predavanju je Jurij Rakun s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru predaval o naprednih robotih v kmetijstvu. V nadaljevanju pa bo Matej Kristan s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani predstavil majhno avtonomno robotsko plovilo, ki izvaja meritve onesnaženosti, lokalnih vremenskih razmer in opozarja na izredne dogodke na morju.

Podjetji RLS in L-tek bosta udeležence seznanili z novostmi in razvojem obeh podjetij. Ob zaključku prvega dne pa bodo razglasili tudi rezultate tekmovanje RobotChallenge, v okviru katerega je deset študentskih ekip izdelovalo virtualno robotsko celico.

Od torka do četrtka bodo obiskovalcem na ogled aplikacije, kot so igra pikada ali domin s pomočjo robota. Skupaj z robotom Yumi, ki je zasnovan za delo ob človeku, bodo lahko sestavljali električni števec na eni od aplikacij ter preizkusili, kako poteka operacija s pomočjo robota. Na dogodku bodo predstavili tudi aplikacijo Robomasaža, eden izmed robotov pa bo pripravil pokovko.

Robota podjetja Fanuc in podjetja Stäubli sestavila pravo tiskano vezje, robota podjetij ABB in Epson pa bosta prikazala polnjenje, zapiranje in pakiranje epruvet. Zadnji dan Dnevov industrijske robotike bo namenjen strokovni ekskurziji v Cimos iz Kopra in Titusplus iz Dekanov.