STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Tehniškem muzeju Slovenije četrti Dnevi meroslovja

Ljubljana, 6. aprila - V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki so se danes začeli četrti Dnevi meroslovja, ki jih muzej pripravlja z Uradom RS za meroslovje. Na dogodku, ki bo potekal do petka, bodo učenci z delavnicami in primeri iz prakse spoznavali svet merjenj in meroslovja.

Meroslovje je veda, ki je v vsakdanjem življenju povsod prisotna. Z njo se dnevno srečujejo vsi šolarji, od prvega razreda pa vse do mladih raziskovalcev na podiplomskih študijskih programih, so zapisali organizatorji dogodka.

Program je prilagojen učencem od 5. razreda dalje in dijakom 1. letnika, ki bodo svoje znanje s področja matematike, fizike, kemije in naravoslovja lahko nadgradili preko slikovnih predavanj, prikazov in merjenj.

Na dveh delavnicah bodo lahko udeleženci spoznali meroslovje ter pomen merjenj v Sloveniji, ki imajo v Sloveniji dolgo in pestro tradicijo. Ob 25. obletnici meroslovja v Sloveniji je nastal tudi film Merjenja - brez njih se svet ustavi, ki si ga bodo ogledali udeleženci delavnice.

Obiskovalci se bodo lahko seznanili tudi s pojmom plemenitih kovin in vrstami izdelkov iz plemenitih kovin. Sledila bo predstavitev zgodovine preskušanja in označevanja izdelkov iz plemenitih kovin, kot enega od najstarejših načinov kontrole kakovosti proizvodov in zaščite kupca.

Na zadnji delavnici pa bodo obiskovalci spoznali osnovno definicijo gostote in pomen meritve gostote za delo urada za meroslovje, ki z meritvami posredno določa dejanske prostornine predpakiranih izdelkov v postopkih meroslovnega nadzora. Na delavnici bodo učenci izdelku določili gostoto z različnimi metodami ter napravami, kot so piknometer, elektronski denzimeter in potopno telo.

Več informacij je na voljo na povezavi http://www.tms.si/index.php?e_id=397.