STAznanost

Kemijski inštitut v projektu, ki spodbuja enake možnosti spolov v znanosti

Ljubljana, 6. aprila - Kemijski inštitut si bo prihodnja štiri leta v okviru mednarodnega projekta Plotina prizadeval za enake možnosti spolov v raziskavah in znanosti. S projektom želijo doseči kulturne spremembe v akademski in raziskovalni sferi, ki bodo ustvarile vključujoče delovne pogoje na temelju spoštovanja raznolikosti, so sporočili z inštituta.

S projektom, ki ga koordinira Univerza v Bologni, želijo "ustvariti pogoje, v katerih bodo lahko sodelujoče raziskovalne organizacije razvile, implementirale in ovrednotile načrte za enakost spolov ter oblikovale strategije, ki bodo na tem področju predvidele inovativne in trajnostne aktivnosti," so sporočili iz Kemijskega inštituta.

Projekt se sicer osredotoča na kariere raziskovalk, vendar ob zavedanju, da je za enakost spolov potrebno ustvariti vključujoče okolje za oba spola. Projekt tako nagovarja vse zaposlene v raziskovalni organizaciji, poleg raziskovalcev in administrativnega osebja tudi vodstvo.

Osrednje aktivnosti projekta bodo oblikovanje orodij za enake možnosti v kariernem razvoju v raziskovalni sferi za oba spola, odprava spolno diskriminatorskih procesov pri sprejemanju odločitev v organizaciji in integracija načela enakosti spolov v programe ter raziskovalne vsebine za doseganje znanstvene odličnosti.

Orodja, ki bodo nastala tekom projekta, bodo po besedah inštituta dostopna na odprti spletni platformi, v želji, da jih bodo uporabile tudi druge evropske raziskovalne organizacije in visokošolske institucije.

Projekt Plotina koordinira Tullia Gallina Toschi z Univerze v Bologni, na Kemijskem inštitutu pa v projektni skupini sodelujejo tudi raziskovalki Nataša Zabukovec Logar in Marta Klajnšek Gunde ter raziskovalec Franci Merzel.

Poleg Kemijskega inštituta in Univerze v Bologni so v konzorciju projekta še Univerza v Bologni (Italija), Univerza v Warwicku (Velika Britanija), Univerza Mondragon (Španija), Univerza v Lizboni, Fakulteta za ekonomijo in management (Portugalska), Univerza Ozyegin (Turčija), Center za socialne inovacije (Avstrija), Jump Forum (Belgija), Centro Studi Progetto Donna e Diversity MGMT (Italija) in Elhuyar-Zubize SL (Španija).