STAznanost

Odprte prijave na prestižno tekmovanje Nasa Space Apps Challenge

Ljubljana, 11. aprila - Konec aprila bo v Kopru in Ljubljani potekal izziv Nasa Space Apps Challenge. Na 48-urnem hackatonu na temo raziskovanja vesolja se bodo udeleženci soočili z izzivi s področja aeronavtike, Zemlje, vesoljskih postaj, potovanj na Mars, sončnega sistema in vesoljskih tehnologij. Prijave so možne do 18. aprila oz. do zapolnitve mest.

Tekmovanje, ki bo istočasno potekalo v več kot 200 mestih po vsem svetu, zajema reševanje problemov s ciljem izdelave ustrezne odprtokodne rešitve za globalne izzive ter zadovoljevanje globalnih potreb tako življenja na Zemlji kot v vesolju. Izzivi zajemajo tudi področja robotike, vizualizacije podatkov, strojne opreme, dizajna in številnih drugih elementov.

Na mednarodni dogodek so vabljeni inženirji, tehnologi, znanstveniki, oblikovalci, umetniki, vzgojitelji, študenti, podjetniki oz. vsi, ki so pripravljeni prispevati k spreminjanju sveta, so zapisali organizatorji tekmovanja v Kopru in v Ljubljani.

Primorsko tekmovanje pripravlja Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) v Kopru, ki je bil po prijavi s strani Nase izbran za vodilnega organizatorja Nasa Space Apps Challenge v Sloveniji.

Reševanje izzivov bo potekalo med 22. in 24. aprilom v vesoljsko obarvanem prostoru za sodelo na UIP v Kopru pod strokovnim mentorstvom in komisijo, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki, pedagoški delavci in znanstveniki z omenjenih področij. Število sodelujočih je omejeno na 40 prostih mest, so zapisali v UIP.

Ljubljanski izziv, ki ga organizirata Tehnološki park Ljubljana ter ABC Hub v Ljubljani, pa se bo prvič odvijal na dveh lokacijah - 23. aprila bo potekal v ABC Hubu v BTC Cityju, 24. aprila pa bodo udeleženci s pomočjo mentorjev ljubljanske fakultete za elektrotehniko nadaljevali s svojim delom v Tehnološkem parku Ljubljana, kjer bodo podelili nagrade in priznanja.

Organizatorji obeh lokalnih tekmovanj k prijavi vabijo tudi mlade, ki bodo reševali izzive ustvarjene posebej za njih. V Ljubljani lahko sodelujejo mladi med 12. in 18. letom, v Kopru pa bo program Nasa Space Apps Junior na voljo mladim med 7. in 15. letom.

Glavna lokalna nagrada, ki jo bo za UIP podelil sponzor dogodka Dinit, bo zmagovalce popeljala na tridnevni izlet in ogled inštituta Cern v Ženevo. Zmagovalci ljubljanskega tekmovanja bodo prejeli trimesečno inkubacijsko dobo v podjetniškem inkubatorju Tobogan Tehnološkega parka Ljubljana. ABC Accelerator pa bo ponudil možnost neposredne udeležbe v finalu izbora startupov za ABC Space Program ter udeležbe na enem dogodku ABC Success Story po izboru.

Na vsakem lokalnem dogodku bosta izbrana dva projekta, ki bosta napredovala na regionalno tekmovanje na območju Jugovzhodne Evrope, nato pa širše - na globalno raven. Ocenjevanje na regionalni ravni bo potekalo na podlagi potenciala za nadaljnji razvoj v celotnem komercialnem obsegu rešitev, medtem ko bo pri ocenjevanju na globalni ravni Nasina žirija izbrala šest zmagovalnih skupin, ki se bodo predstavile s kratkim opisom projekta in enominutno video predstavitvijo.

Več informacij o tekmovanju ter prijavah je na voljo na povezavi https://2016.spaceappschallenge.org.