STAznanost

Podelitev fakultetnih nagrad vrhunec koprskih Dnevov humanistike

Koper, 13. aprila - Na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem bodo s popoldansko slovesnostjo v Gledališču Koper, na kateri bodo podelili diplome več kot stotim študentom in fakultetne nagrade, zabeležili vrhunec letošnjih Dnevov humanistike. Skozi ves teden se v Kopru vrstijo predstavitve monografij in revij, odprtja razstav in okrogle mize.

Fakulteta bo tokrat podelila diplomske listine 80 diplomantom 1. stopnje in 27 diplomantom 2. stopnje, na slovesnosti pa bodo podelili tudi Bartolove nagrade, ki so namenjene izjemnim in izstopajočim posameznikom, najboljšim študentom in visokošolskim učiteljem fakultete.

Že od ponedeljka so se sicer zvrstile predstavitve monografij z različnih področij, od slovenske diplomatske zgodovine do modernistične arhitekturne dediščine in naravnega rezervata Škocjanski zatok. Z odprtjem razstave in okroglo mizo so se dotaknili vprašanja povezave davčne in socialne pravičnosti, med drugim so predstavili tudi novo številko znanstvene revije fakultete ter letošnjo mednarodno poletno šolo muzeologije.

Pestro bo tudi v prihodnjih dneh. V četrtek se tako obetajo predstavitve zbornika s simpozija o renesančnem prevajalcu Homerja Andrei Divu iz Kopra, tematske številke revije Kronika o zgodovini Krasa ter znanstvene monografije o povojnih migracijah iz Istre.

Fakulteta za humanistične študije je bila ustanovljena leta 2000, tri leta kasneje pa je bila med ustanovnimi članicami Univerze na Primorskem. Izvaja študijske programe na univerzitetni dodiplomski in podiplomski ravni ter se znanstveno in strokovno udejstvuje na družboslovnem in humanističnem področju, piše na spletni strani fakultete.

Fakulteta, ki šteje osem oddelkov, je tudi že prepoznavna po interdisciplinarnih študijskih programih z veliko možnostjo izbire, velikim obsegom samostojnega raziskovalnega dela ter usmerjenostjo v severnojadranski del Sredozemlja, pa tudi v širši slovenski, evropski in ostali mednarodni prostor.