STAznanost

Znanstveniki dognali genetske dogodke, ki povzročajo raka na dojkah

London, 3. maja - Znanstvenikom je uspelo dognati genetske dogodke, ki povzročajo raka na dojkah. Največja tovrstna študija velja za mejnik glede zdravljenja in preventive raka na dojkah. Znanstvenikom je namreč uspelo ugotoviti skorajda vse genetske napake, ki povzročajo, da zdravo tkivo v dojkah postane rakavo, je objavljeno v reviji Nature.

Znanstveniki so odkrili 93 genov, ki v primeru mutacije povzročajo rakave tumorje. Odkritje je pomemben mejnik pri odkrivanju novih zdravil za zdravljenje raka. Z raziskavo so znanstveniki sedaj bliže popolni sliki genetskih sprememb v srčiki raka na dojkah in ključnih bioloških procesih, ki se dogajajo v celicah in privedejo do bolezni, poroča nemški Deutsche Welle.

V človeškem genomu je okoli 20.000 genov. Sedaj se je izkazalo, da je med njimi 93 takih, ki v primeru mutacije običajne celice v dojkah spremenijo v rakave celice. Nekatere so odkrili že prej, zdaj pa menijo, da so dobili dokončen seznam, navaja britanski BBC.

To je pomemben podatek," je dejal direktor Sanger Institute v Cambridgeu, profesor Mike Stratton, ki je vodil raziskavo. Hkrati je opozoril, da bo trajalo vsaj desetletje, da bodo nova zdravila dosegla tudi bolnice.

"Raki so goljufive zveri, ki lahko razvijejo odpornost na nove vrste zdravljenja, tako, da sem na splošno optimističen, a gre za zmerni optimizem," je še dejal Stratton.

Znanstvenica Serena Nik-Zainal iz Sanger Institute je ocenila, da je bil storjen korak bližje k bolj osebni preventivi in zdravljenju raka.