STAznanost

Objavljen razpis za nagrade znanstvenicam s področja fizikalnih znanosti

Ljubljana, 3. maja - Objavljen je mednarodni razpis nagrad Unesco-L'Oreal za življenjsko delo v okviru programa Za ženske v znanosti 2017, ki jih vsako leto prejme pet vodilnih izjemno uspešnih znanstvenic s področja naravoslovnih znanosti. Tokrat je razpis namenjen znanstvenicam s področja fizikalnih znanosti, kandidatke pa lahko predlagajo uveljavljeni znanstveniki.

Nagrade v višini 100.000 dolarjev vsako leto prejmejo po ena znanstvenica iz Evrope, Severne Amerike, Južne Amerike, Afrike vključno z arabskimi državami in Azije vključno z državami tihomorskih otočij, so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zapisali na svoji spletni strani.

Kandidatke lahko predlagajo uveljavljeni znanstveniki oziroma znanstvenice neposredno prek spletne platforme do 20. junija.

Doslej je nagrado prejelo 92 znanstvenic, dve izmed njih, Elizabeth Blackburn in Ada Yonath, sta leto po prejeti nagradi prejeli tudi Nobelovo nagrado, so še zapisali na ministrstvu.

Na nacionalni ravni pa v okviru programa Za ženske v znanosti vsako leto podelijo tri štipendije. Slovenska nacionalna komisija za Unesco in L'Oreal Slovenija sta letos nagradila tri mlade raziskovalke. Štipendije v višini 5000 evrov so prejele farmacevtka Barbara Zorec, biologinja Anamarija Žagar in kemičarka Mirjana Rodošek.

Nacionalni program Za ženske v znanosti, ki letos praznuje desetletnico, opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti in s štipendijami nagrajuje njihovo znanstveno odličnost. Tako so tudi letos nagradili raziskovalke, katerih dela po mnenju ocenjevalne komisije odsevajo znanje, odličnost in vizijo ter predstavljajo pomemben doprinos k razvoju znanosti.