STAznanost

Gospodarsko razstavišče vabi na 12. nanotehnološki dan

Ljubljana, 6. maja - Gospodarsko razstavišče bo danes od 9. do 14. ure gostilo 12. nanotehnološki dan. Največ pozornosti bo letos usmerjene v nanotehnološke gradnike naslednje generacije bionskih rok in izzivom v komunikaciji možgani - stroj.

Stroka bo predstavila najnovejša spoznanja o možganskih vsadkih, nanostrukturnih prevlekah za obdelovalna orodja, o predstavitvi principa shranjevanja toplote v nanoporoznih materialih na področju energetike in načinih optimizacije materialov za izboljšanje gostote shranjevanja in zmogljivosti hranilnikov, ki so trenutno na tržišču.

Vrhunski strokovnjaki iz uglednih inštitutov, fakultet in univerz bodo na nanotehnološkem dnevu povezali nanotehnologijo z drugimi vedami in se osredotočili v aplikativnost tehnologij z velikim tehnološkim in ekonomskim potencialom.

Strokovnjaki bodo spregovorili tudi o nanomagnetnih materialih in tekočinah za medicinske aplikacije, ustvarjanju nanostruktur s pomočjo sintezne biologije, o celičnih tovarnah, uporabi terapevtskih celic, procesiranju informacij v elektronskih in celičnih sistemih, o zdravilih in prihajajoči tehnološki revoluciji.

Strokovne teme bodo predstavili Roman Jerala s Kemijskega inštituta v Ljubljani, Miha Čekada z Instituta Jožef Stefan, Aleš Holobar, z Univerze v Mariboru, Nataša Zabukovec Logar s Kemijskega inštituta v Ljubljani, in Miloš Bekovič z Univerze v Mariboru.

Udeležence bosta uvodoma pozdravila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič.