STAznanost

Danes začetek največjega znanstvenega tekmovanja za mlade

Phoenix, 8. maja - V Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizona se danes pričenja finale najbolj množičnega znanstvenega tekmovanja na svetu za srednješolce, mednarodnega sejma znanosti in tehnike Intel ISEF. Slovenijo, ki tokrat sodeluje drugič, zastopa dijakinja II. gimnazije Maribor Gabriela Štumberger.

Štumbergerjeva, dijakinja tretjega letnika, se bo predstavila z raziskovalnim projektom s področja mikrobiologije. V svoji raziskavi je preučevala, kako pesticidi vplivajo na mikrobe v prsti.

Na finalu tekmovanja, ki se zaključi v petek, se bo v 22 kategorijah pomerilo več kot 1750 mladih znanstvenikov iz več kot 75 držav. Finaliste bo ocenjevalo več sto znanstvenikov, inženirjev in strokovnjakov iz gospodarstva za posamezna področja.

Na tekmovanju, ki ima že več kot 60-letno tradicijo, bo podeljenih za približno štiri milijone dolarjev denarnih nagrad in štipendij. Glavna nagrada znaša 75.000 dolarjev.

Lani sta na tekmovanju kot prva Slovenca sodelovala Miha Gulič in Klemen Ducman. S projektom visokofrekvenčnega resonančnega transformatorja sta osvojila četrto nagrado v kategoriji fizike in astronomije.