STAznanost

V Mariboru bodo študenti znova predstavljali električna kolesa

Maribor, 9. maja - Mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko danes petič organizira tekmovanje v izdelavi električnih koles. Z njim želijo predvsem spodbuditi ustvarjalnost dijakov in študentov tehnike, predstaviti nove tehnološke rešitve na področju električno podprtih pogonskih sistemov za kolesa ter okrepiti sodelovanje na državni ravni.

Kot poudarjajo organizatorji iz laboratorija za energetiko, želijo v sodelovanju z Mestno občino Maribor in podjetjem Elektro Maribor ter drugimi deležniki širiti splošno ozaveščenost o nujnosti učinkovite rabe energije v prometnem sektorju. Tekmovanje sicer poteka v sklopu mednarodnega posvetovanja Komunalna energetika.

Letošnjega dogodka se bo udeležilo šest ekip iz Srednje elektro-računalniške šole Maribor, Elektrotehniške-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana, Šolskega centra Škofja Loka in ljubljanske fakultete za elektrotehniko.

Tekmovalna kolesa so razdeljena v cestno in odprto kategorijo, udeleženci pa bodo tekmovali v treh disciplinah. Že dopoldne bosta potekali tekmovanji v premagovanju razdalje in naklona na hipodromu v Kamnici ter bližnji klančini, kjer bodo preverjali zmogljivost baterij in moč motorjev, popoldne pa se bo dogodek preselil na Trg svobode, kjer bo potekalo tekmovanje v spretnostni vožnji po poligonu, kjer bodo ocenjevali funkcionalnost e-koles.

V sklopu tretje tekmovalne discipline bo potekal dogodek e-mobilnosti, kjer se bodo javno predstavile ekipe in že uveljavljene dobre prakse s področja energetike in trajnostne mobilnosti. Obiskovalci se bodo lahko seznanili še s trgom ultra lahkih električnih vozil, omogočili pa jim bodo tudi testne vožnje z demonstracijskimi električnimi vozili.