STAznanost

Nasa doslej odkrila 21 planetov, primerljivih z Zemljo

Washington, 11. maja - Vesoljski teleskop Kepler je od leta 2009, odkar je v Zemljini krožnici, odkril skoraj 2300 tako imenovanih eksoplanetov, to je planetov zunaj našega osončja, in od tega jih je 21 takšnih, ki so na ravno pravšnji razdalji od svojega sonca, da bi bilo lahko na njih življenje, podobno našemu.

Ekipa znanstvenikov pod vodstvom raziskovalca univerze Princeton Timothyja Mortona je v torek v reviji Astrophysical Journal objavila novico, da so uspeli potrditi 1284 novih eksoplanetov, ki jih je zaznal Kepler. To je doslej največji sveženj potrjenih novih planetov v galaksiji Rimska cesta, Kepler jih je pred tem potrdil okrog 1000, obstaja pa še okrog 5000 kandidatov, ki jih znanstveniki potrjujejo s pomočjo zemeljskih teleskopov.

Direktor astrofizike pri Nasi Paul Hertz je dejal, da je eno največjih vprašanj vseh časov, na katera skuša odgovoriti Nasa, to, ali smo v vesolju sami ali imamo družbo. Prvi korak do odgovora je odkrivanje in razumevanje populacije planetov in zvezd.

Od 1284 novih potrjenih planetov jih je okrog 100 takšnih, ki so malce večji ali malce manjši od Zemlje, devet pa jih kroži okrog svojega sonca na razdalji, ko razmere niso prevroče in ne premrzle za obstoj tekoče vode in s tem življenja. Skupaj s prej odkritimi je takih planetov sedaj 21.

Nasa bo naslednje leto poslala v vesolje podobnega lovca na planete, kot je Kepler, in sledilo bo obdobje hitrejšega odkrivanja planetov.