STAznanost

Futuristični transportni sistem Hyperloop prestal prvi test

Las Vegas, 14. maja - Ameriško podjetje Hyperloop One je pred kratkim uspešno opravilo prvi preizkus pogona svojega futurističnega transportnega sistema. Ta je zamišljen tako, da potnik v kapsuli potuje znotraj zaprtih kovinskih cevi, vendar so testno vožnjo izvedli pod milim nebom.

ZDA, Nevada. Ameriško podjetje Hyperloop One je pred kratkim uspešno opravilo prvi preizkus pogona svojega futurističnega transportnega sistema. Ta je zamišljen tako, da potnik v kapsuli potuje znotraj zaprtih kovinskih cevi, vendar so testno vožnjo izvedli na prostem. Soustanovitelja Hyperloop One Shervin Pishevar in Brogan BamBrogan ter izvršni direktor Rob Lloyd. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Nevada.
Ameriško podjetje Hyperloop One je pred kratkim uspešno opravilo prvi preizkus pogona svojega futurističnega transportnega sistema. Ta je zamišljen tako, da potnik v kapsuli potuje znotraj zaprtih kovinskih cevi, vendar so testno vožnjo izvedli na prostem.
Soustanovitelja Hyperloop One Shervin Pishevar in Brogan BamBrogan ter izvršni direktor Rob Lloyd.
Foto: Xinhua/STA

ZDA, Nevada. Ameriško podjetje Hyperloop One je pred kratkim uspešno opravilo prvi preizkus pogona svojega futurističnega transportnega sistema. Ta je zamišljen tako, da potnik v kapsuli potuje znotraj zaprtih kovinskih cevi, vendar so testno vožnjo izvedli na prostem. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Nevada.
Ameriško podjetje Hyperloop One je pred kratkim uspešno opravilo prvi preizkus pogona svojega futurističnega transportnega sistema. Ta je zamišljen tako, da potnik v kapsuli potuje znotraj zaprtih kovinskih cevi, vendar so testno vožnjo izvedli na prostem.
Foto: Xinhua/STA

Transportni sistem, ki si ga je zamislil ameriški bogataš in ustanovitelj družbe Tesla Motors Elon Musk, spominja na predimenzionirano kapsulo, s katero je mogoče ljudi in tovor voziti s hitrostjo do 1200 kilometrov na uro. To naj bi omogočila aerodinamična oblika vozila ter nizek zračni tlak.

V testni vožnji pogonskih komponent, ki so jo izvedli v sredo v puščavi v bližini Las Vegasa, so neke vrste ogromne sani na tirih v eni sami sekundi dosegle hitrost 100 milj na sekundo (približno 160 kilometrov na uro). Nato jih je ustavila peščena prepreka, saj zavorni sistem še ni dokončan.

Sistem bodo najprej preizkušali na tirih, do končne različice, v kateri kapsula s potniki lebdi nad tiri, nad katerimi jo vzdržuje magnetno polje, pa naj bi prišli postopoma.

Ameriški startup Hyperloop One, ki želi revolucionirati transport, je pri tem tudi uspešno zbral sveža finančna sredstva v višini 80 milijonov dolarjev za dodatne raziskave, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Med vlagatelji so tudi General Electric in francoske železnice SNCF.

Sistem naj bi bil končan nekje do leta 2020, najprej pa naj bi povezal San Francisco in Los Angeles.

Obstaja tudi konkurenčno podjetje Hyperloop Transportation Technologies, ki v Evropi razmišlja o povezavi Dunaja in Bratislave.